HAYATA YANSIMALAR
Değerli okuyucu kardeşlerim,bu hafta da yaşama dair dilimiz döndükçe düşündürebilmek amacıyla,hayatımızın,ağzımızdan çıkan sözlerin,yaşama bakış açımızın hayatımıza göstermiş olduğu yansımaları neler olabileceği konusunda bir iki kelam etmek istiyorum.Hepimiz sosyal bir ortamın içinde yaşıyoruz.Doğduğumuz günden beklide bu dünyadan ayrılacağımız güne kadar da bu böyle devam edecek.Çok büyük istisnalar hariç.Son zamanlarda gerek genç nesil gerekse orta yaş grubu,arkadaşlarımızın söylem ve eylemlerine baktığımızda, hiç kuşku duymadan söyleyebilirim,yüzde sekseninin tutmadığını görürüz.Yani ağzımızdan çıkan söylemle eylemlerimiz bir değil.Hepimiz yaşadığımız çevrede bunları görüyor ve şahit oluyoruz.Günümüzde iletişim araçlarının çok çeşitlenmesi,sosyal medya üstünden kendimizi ifade edebilme olanağımızı artırıyor.Ama gel gör ki,sahteliğin bini bin para.Bu konulara şimdi hiç girme gibi bir niyetim yok.Ben başka bir bakış açısı yakalamak istiyorum.Mesela hayata karşı davranış şekillerimizin gerek sözel gerekse eylemsel olayların yaşamımıza ne gibi yansımaları var veya olabilir sorusunun cevabını aramak istiyorum.Kafamızın içindeki ön yargılarla hareket ettiğimiz sürece,hayata ve yaşama hatta insanlara bakış açımızı değiştirmek bir hayli zor olacaktır.Tabi bu tip davranış şeklinin hayatımıza yansımaları da değişik olacağı gerçeği var.Hep söylerim hikayeler bazı şeylerin daha iyi kavranabilmesi açısından önemlidir diye.Hikayemiz şöyle
Dağlık bir bölgede usta çırağıyla yürümektedir, çırak ayağını taşa çarpar ve can acısıyla ‘’ ah ‘’ diye bağırır.Dağdan, ‘Ah!’ diye bir ses gelir ve bu sesi duyan çocuk hayret eder. Merakla:“Sen kimsin?” diye bağırır ama aldığı tek yanıt; ‘Sen kimsin?’ olur.Çocuk bu yanıta kızar ve:“Sen bir korkaksın!” diye bağırır.Dağdan aldığı yanıt, ‘Sen bir korkaksın!’ olur.Ustasına bakar ve:“Ne oluyor?” diye sorar.“Oğlum dikkat et,” diyen ustası vadiye doğru, “Sana hayranım!” diye bağırır. Ses, ‘Sana hayranım,’ diye yanıtlar.Usta, “Sen harikasın!” diye bağırdığında, bu kez dağdan, ‘Sen harikasın!’ yanıtı gelir. Çırak şaşırmıştır. Ama hâlâ ne olduğunu anlayamamıştır.Usta açıklar:“Oğlum, insanlar buna yankı derler, ama gerçekte yaşamın ta kendisidir. Yaşama ne verirsen, sana onu yansıtır. Yaşam senin davranışlarının aynasıdır. Eğer yaşamında daha çok sevgi istiyorsan, insanları daha çok sev. Eğer sana saygılı davranılmasını istiyorsan, insanlara saygılı davran. Eğer başkaları tarafından anlaşılmak istiyorsan, önce başkalarını anlamaya gayret göster. Eğer insanların sana hoşgörülü ve sabırlı davranmasını istiyorsan, önce sen hoşgörülü ve sabırlı olmalısın. Oğlum, yaşamda ne ekersen, onu biçersin. Bu doğa yasası, yaşamın her yönü için geçerlidir.Hikayemiz burada bitiyor.Umarım sorduğumuz sorunun cevabı bu hikaye de saklıdır.Ama başka bir soruda ben sormak isterim. Hikayemizde ki ustalardan hayatımızda kaç tane var.?
Son söz olarak “İnsanların yaşamı tesadüfler sonucu oluşmaz. İnsanların yaşamı onların davranışlarının yansımasından başka hiç bir şey değildir.” Ben böyle düşünüyorum.Katılırsınız katılmasınız,o da sizin hayata yansımanız..
Saygı ve sevgilerimle..
ŞAPKALI ADAM
Yorum Yazın :Misafir