TOPLUMSAL AFAZİ
Okuduğumda çok ilgimi çeken bir konuyu paylaşmak istiyorum bu gün sizlerle.Uzmanların dilinden, kelime anlamlarını inceleyerek başlayalım yazımıza.
Afazi, konuşamama,söz yitimi, insan beynini diğer canlılardan büyük oranda ayıran en önemli özelliklerden birisi olan “lisan” özelliğinin bozulması durumu. Celb edilmiş Toplumsal Söz yitimi ise, Alev ALATLI hoca tarafından bakın nasıl açıklanıyor.Organik bir rahatsızlığa, yaralanmaya, hasara bağlı olmayan, organik açıdan tamamen sağlıklı beyinlerde de görülebilen ve nispeten yeni tanımlanmaya başlanan bir söz yitimi tipi. İletişimde kullanılan kelimelerin anlamlarındaki muğlaklıktır. Yani, yazılışı ve okunuşu aynı olan kelimelerin taban tabana zıt anlamlarda algılanmasına neden olan, toplumsal katmanlardaki iletişim yollarını tamamen kapatan ve belirgin organik ve fiziksel bir rahatsızlıkla ilgisi olmayan, farkında olmasak da zihnimizi ve sosyolojik yaşantımızı derinden etkileyen bir “toplumsal” zihin hastalığıdır
Konu köşe yazılarına sığacak bir konu olamadığı gibi, bu toplumsal “hastalık” günümüzde yaşadığımız bir çok kavramsal sorunun da temelini oluşturuyor. Bu sebeple konu hakkında uzman kişilerin görüşlerini aktaracağım sizlere.Merak eden sevgili okuyucu kardeşlerim konuyu derinliği ile araştırabilir. Anlamlarını bilmediğimiz kelimeler ile konuşuyor, karşımızdakinin söylediğini ancak kendi tanımlarımız ile anlayabiliyoruz Kelimeler,düşünme birimlerimiz, anlamları ise düşüncelerimizin ta kendisi. Onlar olmazsa “biz” diye bir şey kalır mı acaba?
. Teşhisi yapan yazar Alev ALAT’lı konu hakkında şunları söylüyor:
“Ben buna “toplumsal afazi” diyorum. Çünkü kimsenin başına taş düşmedi ama Türkiye insanının tıpkı travma geçirmiş afazi hastaları gibi, söylenenleri söylendiği biçimde anlamadıkları, ağzından çıkanı formüle edemedikleri, söylemek istediklerini, istedikleri gibi söyleyemedikleri bir duruma itilmiş olduklarını düşünüyorum, görüyorum.”
Başka bir konu uzmanı Doç.Dr.Orhan ELMALI Biat kültürü ve günümüze yansımaları başlıklı makalesinde bakın nasıl işlemiş konuyu..’’ Toplum afazileşmiş. Metaforik olarak, afazileşmiş toplumsal yapıda, insanlar anlamlandırma yeteneğinden mahrum hale gelmiş. Yani bir anlamda, toplumca bir şuursuzluk hali içinde olmuş..Feodal yapılarda yaygın olan biat, çoğu kez rızaya dayansa da bazen zorlama da söz konusu olmuş.’’ Diye devam ediyor yazısına.Başka bir konu uzmanı M.Hakan ALŞAN ‘’ Toplumsal Bellek Yitimi ‘’ adlı makalesinde bakın nasıl işlemiş konuyu..’’ Bu noktada siyasi tartışmalara girmeden,sadece psikiyatri ve ruh bilimi alanına tevci edecek olursak,diyebiliriz ki patolojik anlam kaybı beraberinde şunları getirir.Kültürel şizofreni,sosyal bukelemunluk,şahsiyetsizleşme,çoğul kişilik bozuklukları,kuşaklar arası çatışma,toplum katmanları arasında mücadele,tahammülsüzlük,depresif bozukluklar,antipati,beslenme bozukluğu,kutuplaşma ve kamplaşma,anarşi,gettolaşma,ötekileştirme,güven erezyonu, kıyıcı bürokrasi,taklitçilik,kısa süren evlilikler,narsistlik,kişilik bozuklukları, işte bunların tamamı bizi ruhen çökertmekte ve ruh sağlığımızı halen ciddi bir şekil de tehdit etmektedir.’’ uzman görüşleri böyle.
Sizce, bizim toplumumuz da bu hastalığın belirtileri var mı? Umarım toplum olarak bu hastalığa yakalanmamışızdır.
SAYGI VE SEVGİYLE KALIN.
ŞAPKALI ADAM.
Yorum Yazın :Misafir