AİLE
Aile, toplumun en küçük birimi olarak kabul edilir. Aile denince genellikle bir evde oturan anne ve baba ile, varsa onların evlenmemiş çocukları anlaşılır. Sanayileşmiş çağdaş toplumlarda, özellikle kentlerde geniş aileler yerini giderek küçük ailelere bırakmıştır. Anne, baba ve evlenmemiş çocuklardan oluşan bu küçük ailelere çekirdek aile denir. Çekirdek aile, yalnız birey sayısıyla değil yapısıyla da geniş aileden çok farklıdır. Çekirdek aile, kentlerdeki yaşam ve üretim koşullarına bağlı olarak doğmuştur. Kırsal kesimde aile, çoğu kez bütün bireylerin birlikte çalışıp birlikte ürettikleri ekonomik bir birimdir. Ama aile kentlerde bu özelliğini yitirir. Aile bireyleri, üretimin aile dışında yapılmasından dolayı, ev dışında çalışarak bağımsız hale gelirler. Bu durum, geniş ailedeki katı alt-üst ilişkilerini ortadan kaldırır ve ailede daha eşitlikçi ilişkilerin oluşmasını sağlar. Çocukların bilgi ve beceri edinmelerini, toplumla bütünleşmelerini sağlama işlevini üstlenen aile, bireyin geleceğinin bir parçasıdır.
Ailenin tanımını az çok açıklamış bulunuyoruz.Son yıllarda ülkemizde aile içerisinde olan sorunların çok arttığı,sorunların çeşitlendiği, yapılan araştırmalarda gözlemlenmektedir.Gerek psikolojik etkenler gerekse maddi sorunlar ailelerin parçalanmasında ilk sırada yer alması göze çarpmaktadır. Yapılan diğer bir araştırma da aile içi iletişimde yaşanan sorunlardan bir tanesinin de, aile üyelerinin birbirlerine yeterince zaman ayıramaması olduğunu kanıtlıyor. Televizyon ve internetin de hayatımızdaki fonksiyonu incelendiği zaman, günümüzde teknolojik iletişim aracı olmaktan çıkıp yuva yıkmaya kadar giden evlilik sorunlarına sebep olabileceği görülmüştür. Çünkü insanlar iletişim kurmadan yaşayamazlar. Duygu ve düşünce alışverişinin olmadığı ortamlarda kişilerin birbirlerini anlamaları mümkün değildir.. Oysa ki sosyal medya üzerinden kurulan iletişimler çoğu kez gerçeği yansıtmadığı aşikardır.
Bu sorunlar ışığında dağılma sürecine giden aile oluşumunun ileriki yıllarda da sorun teşkil edeceği kaçınılmazdır.Ailenin ortak meyvesi çocuklar bu sorunlardan en çok zarar gören kişilerdir.Toplumsal yapımız ve inandığımız dini değerler gereği aile, bizler için çok ama çok önemli bir topluluk olması gerekmektedir.Hızla değişen yaşam koşulları maalesef bu tür sorunlarla bizleri yüz yüze bırakmaktadır.Daha iyi şartlarda yaşamak yada daha iyi kariyer sahibi olmak, üretime katkıda bulunmak, hayatın içinde olmak amacıyla çalışma ortamında bulunan aile bireyleri gerek güncel sorunlar gerekse mental yorgunluklardan ,birbirlerine ve çocuklara vakit ayıramaması büyük sorunlar teşkil etmektedir. Aile bireyleri bu konularda çokça fedakarlık yapamadığı müddetçe sorunlar daima büyüyecektir.Sorunları daha fazla uzatmak istemiyorum. Her ne kadar evlenmenin normalliğinden bahsedebiliyorsak,ayrılma ve boşanmanın da normal olduğunu kabul etmemiz gerekmektedir.
Aile bireylerinin bir birlerine karşı dürüst tutumu,saygısı ve sevgisi sağlam olduğu müddetçe bu tür sorunların geçici olduğunu düşünüyorum..Birliktelikleri devam ettirebilmek için aile bireylerinin sorumluluklarını yerine getirmesi gerekliliği muhakkaktır.Karşılıklı hoş görü,birbirini dinleme ve anlamaya çalışma,fedakarlık,sevgi ve saygı tüm sorunları çözeceği kanısındayım.Başkalarına gösterdiğimiz sabır,hoş görü ve güler yüzü aile ilişkilerinde de gösterilmeliyiz kanısındayım .
‘’Aile,bizim kollarından ne kurtulabileceğimiz,ne de gerçekten kurtulmak istediğimiz sevgili bir ahtapottur. Aile hayatının güzelliği gibi hiçbir şey yoktur.Aslında her aile bir tarihtir.’’ Bütün insanlar ev diyebileceği bir şey ister, sıcak ve bakımlı bir aile, ara sıra küçük mutluluklar,arada bir cömert ve büyük bir mutluluk. RAHIBE JONES
Umarım gerekli mesajı verebilmişimdir.
SAYGI VE SEVGİYLE KALIN
ŞAPKALI ADAM.
Yorum Yazın :Misafir