“Siyaset ve Gençlik”
Her partinin gençlik kolları olmasına rağmen sahada yaptığım araştırmalarda gençlerin büyük bir kısmının siyasetten uzak durduklarını gözlemledim. Neden geçler siyasetten uzak ve bu konuda etkin değiller? Bunun sebepleri ve neler yapılması gerektiğini bu yazımda ele almaya çalışacağım. Buradan her siyasetçi kendine düşen payı aldığı takdirde siyaset zemininde gençlerimizin enerji ve fikirlerinden daha fazla faydalanma imkanına kavuşmuş olacağız. Muhakkak ki bu da Türkiye siyasetine önemli bir katkı sağlayacaktır.
Siyasi partilerin temel işlevlerden birisinin siyasetçi yetiştirmek olduğunu söyleyebiliriz. Yani nasıl ki temsiliyet, hükümet olma sorumluluğu, muhalefet yapmak siyasi partilerin temel görevleri ise, siyasetçi yetiştirmek de bu işlevlerden biridir; hatta belki de en önemlilerindendir. Çünkü siyasetin ve ülkenin geleceği için devamlılık ancak yeni isimlerin yetişmesi ile sağlanabilir.
Partilerin ana kademe yönetimlerinde şöyle bir bakış açısı var. “Gençlik kolları; bayrak asan, çevreyi süsleyen, broşür dağıtan, yeri geldiğinde slogan atan kişiler olarak algılanıyor. Yani ne kadar angarya iş varsa gençlik kollarına yüklenilir diye düşünülüyor.” Tabii ki bu yanlış bir düşüncedir. Ana kademede görev yapanların bu bakış açısını değiştirmeleri gerekiyor.
Artık gençler eskilerin dediği gibi “büyüklerim bilir” demiyorlar. “Büyüklerimiz iyi bilirler, tecrübeleri var, ama bu konuda benim de söyleyeceklerim, benim de fikirlerim var” diye düşünüyorlar. Gençler, teşkilatta görev alan yöneticilerin ve teşkilat üyelerinin gençlerin fikirlerini almalarını ve yaptıkları çalışmalardan dolayı en azından teşekkürü esirgememelerini arzu ediyor. Gençler ayrıca, partilerin gençlik kollarında görev yapan siyasi temsilcilerin, kendilerine siyasi çalışmalara katılmaları konusunda çağrıda bulunmalarını ve çalışmaların zevkli ve çekici hale getirilmesini, kendilerine danışılmasını, saygı duyulmasını istiyorlar. Ekibin vazgeçilmez ve önemli bir üyesi olmak, partilerine aidiyet hissi duymalarını sağlayacak düzenlemelerin yapılmasını bekliyorlar. Başka bir beklentileri yok.
Gençler televizyonlardaki gençlere yönelik programların sayısının artırılmasını, siyasetçilerle gençlerin karşılıklı ekranlarda tartışabilecekleri programlara daha çok yer verilmesini talep ediyorlar. Özellikle üniversitelerde okuyan gençlerimiz siyasetçilerle yurt ve okullarda daha fazla bir araya gelmek istediklerini ifade ediyorlar.
Siyasette ve meclisteki kavga tarzında yapılan siyasi üsluptan rahatsız olduklarını belirtiyorlar. Küfürlü ve kavgalı bir görüntünün ülkeye bir şey kazandırmayacağı konusunda hemfikirler. Siyaset alanında her konunun tartışılabilmesinden yana gençler.
Bakanlık tarafından açılan Gençlik Merkezleri sayısının artırılması ve içeriğinin daha da zenginleştirilmesini talep ediyorlar. Gençlere yönelik kaliteli siyasi dergilerin olmasını istiyorlar. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün adının “Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü” olarak değiştirilmesinin iyi olduğunu ancak bu merkezlerin faaliyetlerinin mesai saatleri ile sınırlı olmamasını talep ediyorlar. TRT den gençlere yönelik bir kanal açılmasını arzu ediyorlar. Sivil Toplum Kuruluşları ve derneklerde gençlik kolları ve gençlik temsilciliklerinin mutlaka olması gerektiğine gönülden katılıyorlar.
Gençler artık kahvehanelerde siyasilerin konuşmasını, kahve mitinglerini çekici bulmuyorlar. Kahvehanelerde uzun uzunsiyasi konuşmaları tasvip etmiyorlar. Eğlenmek ve sohbet etmek için gittikleri bu ortamlarda siyasetin boy göstermesini de istemiyorlar. Gençler sosyal medya vasıtası ile siyaseti izliyorlar. Sosyal medyayı iyi kullanan siyasetçileri yakından takip ediyorlar ve genlere bu yolla ulaşmanın daha uygun olacağını düşünüyorlar. Belediye başkan adaylarının gençlik ile ilgili projeleri olup olmadığına bakacaklarını ve söylemlerinde ne kadar gençlere yer verdiğini önemsediklerini belirtiyorlar. Her belediye bünyesinde “Gençlik Meclisleri” oluşturulmasını istiyorlar.
Daha fazla gencin ellerinden tutmalı ve siyasete ilgi ve arzusu olanları siyaset sahnesine taşımalıyız. Bu konuda herkese görevler düşüyor. Haydin geçler! Sizleri daha duyarlı olmaya, daha çok fikirlerinizi söylemeye, siyasete daha çok katkı vermeye davet ediyorum. Bütün gençlerimizi saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum. Onları yetiştiren ailelerine de, gençliğe güvenmelerini ve onları yüreklendirmelerini öneriyorum.
Op.Dr.Muzaffer YURTTAŞ
Yorum Yazın :Misafir