Üzüm Üreticisinin Hayalleri
Rusya ile ilişkiler her ne kadar rayına oturmaya başlasa da bu yıl yaş üzüm ihracatı sezonunda yaşanan sıkıntı nedeniyle üzüm elde kaldı. Kuru üzüm piyasasında da gözle görülür bir hareket yok. Üzüm üreticileri değişik platformlarda sıkıntılarını dile getiriyorlar. Bu kanal vasıtası ile bir kez daha iletmeyi uygun buluyorum. Ana sıkıntıları şöyle sıralayabiliriz: Kuru üzüme destekleme verilmeli, banka borçları ertelenmeli, okul üzümü projesi hayata geçirilmelidir. Ana başlıkları şöyle sıralayabiliri:
1.Rekolte tahmini yapılmamalıdır:Bazı kurumlar kuru ve yaş üzüm için bazı kurumlar rekolte tahmini yapıyorlar. Bu belki gerekli ama rekoltenin açıklanması üreticinin aleyhine gelişiyor. Tüccarlar fazla rekolteyi duyduğunda alım için firene basıyor ve fiyatı düşürüyorlar. Rekolte tahmini yapılmalı ama açıklanmamalıdır.
2.Kalıntı sorunu ile mücadele: Kalıntı sorununun çözülmesi için ilçe tarım müdürlükleri, ziraat odaları halkı eğitmeli, önlemler alınmalı, labaratuvarlarda analizler kolaylıkla yapılmalıdır.
3.Okul Üzümü Projesi:Okul üzümü projesi yıl boyunca devam etmeli, askeriye, yurt ve yatılı okullarda üzüm tüketimini artıracak çalışmalar ve tanıtım yapılmalıdır.
4.Sultani Üzüm Markası: Sultaniye Üzümü “Manisa Sultaniye Üzümü” olarak coğrafi işaret almalı ve bu bir marka haline gelmelidir. Bunun için tüm ilgili birimler gerekli çalışmayı yapmalıdır.
5. Bağ alanlarının sürekli ve plansız artışı engellenmelidir: Bağ dikmek isteyenler önce ruhsat almalı, çeşit ve alan konusunda yönlendirilmelidir. Gereksiz çeşitler ve bölgeye uygun olmayan çeşitler dikilmemelidir.
6.Gediz Temizlenmelidir: Gediz Ovası gibi bölgenin can damarı niteliğindeki Gediz Nehri için yapılan temizleme çalışmaları en kısa sürede bitirilmeli ve bir an önce temiz ve kullanılabilir su kaynakları ortaya çıkarılmalıdır. Ovada yer alan derelerin ıslahı bir an önce bitirilmelidir.
7.Kapalı Devre Sulama Kanalları: Demirköprü, Avşar Barajı gibi su kaynaklarından elde edilen suları kapalı sistemle ve basınçlı şekilde tarlalara ulaştıracak proje bir an önce hayata geçirilmelidir.
8.Tarsim işlemlerinde kolaylık:TARSİM konusunda halkımızın daha çok bilgilenmesi sağlanmalı, güneş yanığı, yağmurlar sonucu oluşan kalite düşmesi sigorta kapsamına alınmalı, sigorta konusunda halkın sıkıntıları giderilmelidir. Bölgede değer tespiti yapan uzmanlar üzüm konusunda ayrıca eğitime tabi tutulmalıdır.
9.Ortak Akıl Grubu Kurulmalıdır: Üzümün sorunları, çözüm yolları, yurt içi ve yurt dışında tanıtımını sağlayacak Ortak Akıl Proje Grubu kurulmalıdır. Burada Valilik ve il tarım müdürlüğü, Ziraat Odaları temsilcileri, Ticaret Odaları ve Ticaret Borsaları temsilcileri, Tariş Üzüm Birliği temsilcisi, Basın Temsilcileri, İhracat Temsilcileri, Yaş ve Kuru Üzüm İşletme Temsilcileri, her ilçeden üretici temsilcileri, siyasi temsilciler bulunmalıdır.
10. Üzüm Kurutmada Kolaylık: Alaşehir ve Salihli Bölgesinde çıkartılan jeotermal kaynaklardan üzüm kurutulması için çalışmalar yapılmalıdır. Üzümün kısa sürede temiz olarak kurulması için projeler hayata geçirilmelidir.
11.Sultani Üzüm Enstitüsü: Celal Bayar Üniversitesi bünyesinde Manisa Sultani Üzüm Enstitüsü kurulmalıdır. Bu kapsamda panel, konferans, çalıştaylar düzenlenmelidir. Buradan elde edilen bilgiler halk ile paylaşılmalıdır.
12.Üreticinin Dolandırılması Engellenmelidir: Bölgede yaş üzüm üreticilerinin en önemli sorunu olan tüccarların bazıları tarafından yapılan dolandırıcılığın önlenmesi ve “tokatlama” sorunu denilen sorunun çözümü için gerekli her türlü önlem alınmalıdır.
13.Organik Tarım Fuarı: Manisa “Dağlarından Yağ, Ovalarından Bal Akan” yerdir. Manisa’da organik üzüm üretimi konusunda yapılan çalışmalar daha aktif ve bilinçli olarak yapılmalıdır. Organik Tarım Fuarının Manisa’da düzenlenmesi sağlanmalıdır.
14.Arazi yollarının yapımı ve asfaltlanması: Gerek ilçe belediyeleri, gerekse Büyükşehir Belediyesi tarım alanları içerisinde bulunan yolların genişletilmesi ve asfalt hale getirilmesi için ciddi bir çalışma yapmalıdır. Yollardaki toz hastalıklara neden olmakta, pek çok yola büyük araç ve kamyonlar girememektedir.
15Kredilerde Kolaylık: Bankaların tarım için ayırdığı pay artırılmalı, çiftçilerin kolaylıkla kredi alması sağlanmalıdır. Tarım Kredi Kooperatifleri
daha yaygın hale getirilmeli, buradan herkesin yararlanabileceği daha ucuz mazot, gübre ve ilaç alımı için çalışmalar yapılmalıdır.
Dr. Muzaffer Yurttaş
Yorum Yazın :Misafir