ASAYİS EKONOMİ MAGAZİN SPOR POLİTİKA GENEL YEREL DÜNYA SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT İLÇELER
SON DAKİKA :

Manisa Turizm Cenneti Olabilir!

Manisa tarihi, doğası, yeraltı ve yerüstü zenginlikleri açısından geleceğin en önemli turizm merkezlerinden birisi olabilir. Ancak bu konuda herkesin bilinçlenmesi ve üzerine düşenleri fazlasıyla yapması gerekir. Çünkü turizm sadece resmi kurumlarla sürdürülebilecek bir sektör değildir. Mevcut turizm potansiyelinden en üst düzeyde yararlanabilmek için Manisa'da yaşayanlar, yatırımcılar ve sivil toplum kuruluşlarının bu konuda kafa yorması ve elini taşın altına koyması gerekir.

İlimiz tarih turizmi açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Osmanlı şehzadelerinden 17 tanesi Manisa'da yetişmiş ve bunlardan 5 tanesi padişah olmuştur. Tarihte parayı ilk defa kullanan Lidyalıların başkenti Salihli yakınlarındaki Sard antik kentidir. Alaşehir Hristiyanlığın önemli merkezlerinden biri olarak ve Pledelphia adıyla geçmişte önemli bir yaşam merkezi olmuştur. Bintepeler, Jeopark, kaplıcalar, tarihi evler her biri başlı başına önemli değerlerimizdir.

İncil’de adı geçen Anadolu'daki 7 kiliseden üç tanesi Manisa sınırları içindedir. Alaşehir Saint Jean Kilisesi, Akhisar'daki tarihi kilise, Salihli Sar’da  bulunan kilise bu açıdan önemlidir. Yunus Emre ve Tapduk Emre'nin mezarları Kula yakınlarındaki Emre köyünde bulunmaktadır. Bu köyde bulunan Carullah bin Süleyman Camii de ender bulunan eserlerdendir.

Manisa Spil Dağı'nda yapılan Milli Park çalışması tamamlandığında bölgenin en önemli spor, sağlık ve dağ turizmi merkezlerinden birisi olacaktır. Salihli yakınındaki Bozdağlar, Selendi Yelimera Kanyonu, Yunt Dağları, Demirci Gürledik Mesire Alanı gibi sayılabilecek nice örnekler vardır. Spil dağındaki yılkı atları bu konuda görülmeye değer ender varlıklarımızdandır. Ayrıca yine bu dağda bulunan 78 çeşit endemik bitki sağlık turizmi açısından önem arz etmektedir.

Manisa Jeotermal varlığı açısından çok zengindir. Salihli Kurşunlu Kaplıcaları ve Çamur Hamamları, Turgutlu Urganlı Kaplıcaları, Kula Emir Kaplıcaları, Köprübaşı Saraycık Kaplıcaları, Demirci Hisar Kaplıcaları, Alaşehir Kaplıcaları, Soma Menteşe Kaplıcaları doğal kaplıcalarımızdır. Buralara yatırımcılarımız tarafından yeni tesisler yapılması için turizm bölgesi olarak planlamalarımız devam etmektedir.

Manisa Mesir Şenlikleri UNESCO tarafından somut olmayan kültür mirası listesine dahil edilmiştir. Bu gelişme çok sayıda ülkenin temsilcilerinin bu şenliklere katılımını sağlayacaktır. Salihli SardGimnazyum ve Bintepeler Kral Mezarları UNESCO geçici miras listesine alınmıştır. Yapılacak yatırım ve çalışmalar ile buraların kalıcı miras listesine girmesi ve daha çok turistin gelmesi sağlanabilir. Kula Jeoparkı UNESCO ve Avrupa Jeopark Ağının bir parçası haline gelmiştir ve Avrupa tarafından tescillenen ilk jeoparkımızdır.

Turizm konusunda yapılması gereken çalışmalar:

1)Kültür Müdürlüğüne Düşen Görevler: Kültür il müdürlüğümüz turizm varlıklarımıza sahip çıkmalı ve buralara gerekli yatırımları yapmalıdır. Mevcut müzeler yetersizdir. Salihli ve Manisa merkeze kısa zamanda yaşayan müzeler yapılmalıdır. Tarihi ve turistik alanların çevre düzenlemesi ve ulaşım yolları tamamlanmalıdır. Nerede kalınır, ne yenir, ne alınır? Gibi konularda yazılar hazırlanarak ulusal dergilerde yayınlanması için çalışmalar yapılmalıdır. İlimizden belirlenecek kişi ve kurum temsilcilerine turizmin gelişmiş olduğu bölgelere düzenlenecek geziler vasıtası ile turizmden nasıl kazanç elde edildiği gösterilmelidir. İlin turizm haritası çıkarılmalıdır. Bir kültür yolu oluşturularak, turizm potansiyelimiz bir rota haline getirilmelidir.

2)Manisa Turizm Eylem Planı: Manisa iline ait turizm eylem planı hazırlanarak gerekli adımlar atılmalıdır. Manisa'yı tanıtmak için rehberler yetiştirilmeli, broşür ve deriler hazırlanmalıdır. Her Manisalı gönüllü bir turizm elçisi olarak her gittiği ve ulaştığı yere Manisa'yı tanıtmak için gayret etmelidir.

3)Turizm Eğitimi Hakkında: Turizm Meslek Lisesi sayısı artırılmalı ve turizm için önemli olan profesyonel kişilerin yetiştirilmesi sağlanmalıdır. Tüm okullarda öğrencilere Manisa'nın turizm değerleri anlatılmalı ve öğrencilerin buralara gelmesi ve görmesi sağlanmalıdır.

4)Turizm Alt Yapı Çalışmaları: Turistin konaklayabileceği otel, pansiyonlar yapılmalıdır. Restoran ve lokantalarda turizme yönelik çalışmalar yapmalıdır. Yöresel yemeklerimiz tanıtılmalıdır. Yatırımcıların bölgeye ilgisi çekilmeli, teşvik edilmeli, turizm organizasyonlarının yaptıkları tur programlarının içine bölgemizi alması sağlanmalıdır. Ev pansiyonculuğu teşvik edilmelidir.

5)Hediyelik Eşyalar, Bölgesel Ürünler: Turistlere ve dışarıdan ilimize gelenlere yönelik hediyelik eşyalar ve bölgemize özgü ürünlerin üretimi sağlanmalıdır. Üzümlü ekmek, ilk paranın benzeri, tarihi evlerin maketleri, tarihi eserlerin küçük örnekleri vb yapılarak satışa sunulmalıdır.

6)Turizm ile Bağlantılı Sektörler: Hastanelerimiz, müzelerimiz, taşıtlarımız turistlere hizmet verecek şekilde düzenlemeler yapılmalıdır. Sağlık turizmi açısından kamu ve özel sektör orak çalışmalar yürütmelidir. Kaplıca turizmi için ve özellikle Avrupa'dan ve değişik ülkelerden yaşlı popülasyonun ülkemize gelmesi için altyapı çalışmaları tamamlanmalıdır. Kaplıca, dağ, tarih turizmi paketleri oluşturulmalıdır. Bölgede üstü açık turizm için planlanmış otobüs seferleri düzenlenmelidir. Kula jeopark bölgesi için uçan balonlar planlanabilir. Bintepeler Kral Mezarları bölgesine, Tarihi Kula Evlerine foto safariler düzenlenebilir. Sporcular ve Dağcılık Kulüpleri ile birlikte dağlarımıza, kamyonlarımıza geziler düzenlenebilir. Tarihi mekanların olduğu yerlerde bisiklet ve fayton turları planlanmalıdır.

7)Yemek yarışmaları: Bölgemize ve ilçelerimize özgü yemeklerimizi tanıtmak amacıyla yemek yarışmaları düzenlenebilir. Yemek programı yapımcıları, yemek kitabı yazarları bölgemize davet edilerek programlar düzenlenebilir.

8)Resim ve fotoğraf yarışmaları: İlimizin turizm potansiyellerini konu alan resim, gravür, fotoğraf yarışmaları düzenlenebilir. Bu yarışmalar kitap ve dergi haline getirilerek yayınlanabilir.

9)Fuar, Panel ve Çalıştaylar: Fuarlar, paneller, kongreler düzenlenerek bölgeyi iç ve dış turistin tanımasını sağlayacak projeler yapılmalıdır. Kongre otelleri ve büyük toplantı ve fuar alanları oluşturulmalıdır. Organik tarım fuarları düzenlenebilir.

10)Ortak Akıl Toplantıları: Turizm konusunda ilimizde ilgili tüm kurum ve kişilerin katıldığı Ortak Akıl toplantıları yapılmalıdır. Turizmin gelişmesinin önündeki engeller, turizm bölgelerinin durumu, yapılması gereken proje ve çalışmalar masaya yatırılmalıdır. Değişik kurum temsilcilerinden oluşan bir Turizm İzleme ve Değerlendirme Komisyonu kurulmalıdır. Bu çalışmalar periyodik olarak yapılmalıdır. Basın kuruluşlarımız, televizyonlarımız bölgemizin tanıtımı için özel programlar ve yayınlar yapmalıdır.

11)Vakıflar Bölge Müdürlüğü kurulması: Bu kadar çok vakıf eseri ve tarihi esere sahip olan Manisa'da bir bölge müdürlüğü kurulması işlemlerin hızlandırılması ve restorasyonların ve düzenlemelerin daha çabuk yapılması açısından elzemdir. Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Anıtlar ve SİT Kurulu ve Kültür İl Müdürlüğü, belediyeler ortak çalışmalar ile turizm değerlerimizin restorasyonu, çevre düzenlemesi, tanıtım ve yön gösterme tabelaları, hediyelik eşya reyonları, kafeterya vbmekanların kuruması çalışmalarını ciddi bir şekilde yürütmelidir.

12)Üniversitelerle İşbirliği: Üniversiteler ile işbirliği yapılarak turizm çalışmalarına bilimsel destek sağlanmalıdır. Üniversitemiz ile uluslararası üniversitelerin öğrenci değişimleri sağlanmalı, ilimize gelen öğrenci ve öğretim üyelerine ilimizi tanıtıcı gezi ve programlar yapılmalıdır.

13)Müzeler ve Tarih Köyleri Kurulmalıdır: İlimizde etnografya, tıp tarihi, tarım müzeleri veya yaşayan tarihi köyler (Tarım ve Bağcılık Köyü, Lidya Köyü, Şehzadeler Köyü, Jeopark Köyü, Manisa Evliyaları Köyü, Mini Manisa ) kurulmalıdır. Doğa severler için değişik tur alternatifleri ortaya konulmalıdır.

14)Yüksek Hızlı Tren ve Havaalanı: Yüksek Hızlı Tren çalışmaları ile turizm çalışmaları entegre edilmelidir. Akhisar Askeri Havaalanı sivil hava trafiğine açılmalıdır.

Turizm açısından gelişmiş ve dünyada tanınmış bir Manisa’yı hayal ediyorum. Güzelliklerle ve sağlıkla kalın.

Dr. Muzaffer Yurttaş

Linkedin Google

Yorum Yazın :Misafir

Yorumda İsminizin Çıkması İçin Üye Girişi Yapmalısınız

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.

Yazarın Diğer Yazıları

04.07.2017 - Asırlık Çınar: Hamza Kesim! 14.06.2017 - Türkiye Katar'a Oynanan Oyunu Bozdu! 09.05.2017 - Hayal Ettiğimiz Şehre Ulaşmak! 21.04.2017 - Normalleşme Zamanı Gelmedi mi? 05.04.2017 - Bahar Yorgunluğu deyip geçmeyin! 18.03.2017 - “Evet” Çıktığında Yaşantımızda Neler Değişecek? 05.03.2017 - “Kan bağışı bir insanlık görevidir” 12.02.2017 - Sağlıklı Yemek İçin Sağlıklı Kaplar! 31.01.2017 - 40 Günlük Bir Detoks Programı 19.01.2017 - Emniyet ve İstihbaratın Başarısı 10.01.2017 - Organik Kozmetik Olur mu? 28.12.2016 - Başkanlık Siteminden Korkanlar! 21.12.2016 - Piyonlara değil oyun kurucularına bakmak gerek! 09.12.2016 - Kadim Sofra Kültürümüz Üzerine! 05.12.2016 - Okul Üzümü & Akıl Üzümü Projesi 26.11.2016 - Geçirgen Barsak Hastalığı 02.11.2016 - Manisa’ya Yeni Bir Üniversite Gerekli! 23.10.2016 - Üzüm Üreticisinin Hayalleri 13.10.2016 - Manisa’ya Sivil Havaalanı Gereklidir! 07.10.2016 - Ekonomik Darbe Girişimine Dur Demeliyiz! 30.06.2016 - Beş Önemli Güncel Konuda Söylenecek Sözümüz Var 23.06.2016 - Ramazanda Televizyon Kanallarının Hali! 19.06.2016 - Geçmişi Olmayanın Geleceği de Olamaz! 30.05.2016 - Manisa Tarımının Sorunları 19.05.2016 - “Siyaset ve Gençlik” 13.05.2016 - Spil Dağı Turizm Cenneti Oluyor 04.05.2016 - Eli Öpülesi Analar! Eli Öpülesi Kadınlar! 27.04.2016 - Başkanlık Sitemi “Güçlü Milletvekili” İçin Elzemdir! 13.04.2016 - Manisa’da Lale Festivali Yapılmalıdır! 08.04.2016 - Üzüm Tüketimini artırmak için öneriler: 31.03.2016 - Eğitim Bir Milletin Ortak Meselesidir! 26.03.2016 - Saray-ı Amire Nerededir? 18.03.2016 - Gerekirse Çanakkale Yeniden Yazılır! 14.03.2016 - Dünyaya Tekrar Gelsem Yine Doktor Olmak İsterdim! 09.03.2016 - Bu vatan bizimdir, bu vatan namusumuzdur! 01.03.2016 - Anayasa Yeniden Yazılmalıdır! 24.02.2016 - Manisa’da Ziraat Fakültesi Bir Zorunluluktur! 17.02.2016 - Gediz Nehri Temiz Akacak mı? 09.02.2016 - Yaşanabilir evler ve yaşanabilir bir Manisa! 27.01.2016 - Altın Sıvı Zeytinyağı! 19.01.2016 - Manisa Medeniyetimizin Emanetlerini İhya Etmelidir! 12.01.2016 - Tıbbı Nebevi’yi İnsanlığın Hizmetine Sunmalıyız! 05.01.2016 - Manisa Turizm Cenneti Olabilir! 30.12.2015 - Hayata Anlam Katmak Gerek!
Copyright © 2015 ManisaObjektifHaber.com İHA abonesidir.
www.ManisaObjektifHaber.com
info@ManisaObjektifHaber.com
Rss Mobile @ManisaObjektifHaber /ManisaObjektifHaber

Manisa Valiliği Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehzadeler Belediyesi Yunusemre Belediyesi Manisa Emniyet Müdürlüğü Celal Bayar Üniversitesi Basın İlan Kurumu Basın Yayın EGM İhlas Haber Ajansı

Kurumsal

Künye İletişim Reklam

Yayın İlkeleri

Yayın Meslek İlkelerine Uymaya Söz Vermiştir Yazıların Sorumluluğu Yazarlarına Aittir