Asırlık Çınar: Hamza Kesim!
Yazmaya başladığım "Asırlık Çınarların Sağlık Sırları" kitabım İçin haftasonunda Uşak ili Eşme ilçesinin Dervişli Köyü'nde oturan 107 yaşındaki Hamza Kesim amcamızı görmek ve ailesi ile görüşmek üzere eşimle birlikte ziyaretlerine gittik. Bizleri en güzel şekilde misafir eden oğlu Abdullah Kesim ve diğer aile bireylerine teşekkür ediyorum.
"Asırlık Çınar" Hamza Kesim ailesinin ifadesi ile 107 yaşında. Babaları Balkan harbinde vefat ettiğinde Hamza bey 4 yaşında babasız kalmış.4 kardeş babasız kalınca anneleri her birini bir çiftlik sahibine emanet ederek onların karınlarını doyurmaya çalışmış. Hamza amcamızı 6 yaşında bir keçi çiftliğine çoban olarak vermişler. Dağlarda keçi peşinde koşmakla geçmiş gençliği. Ömür boyu tarlada ya da hayvan peşinde yıllarını geçirmiş. Kısacası çalışmak, boş durmamak onun düsturu.
Hamza amcamızın 5 evladı olmuş. Kızı vefat etmiş ama 4 oğlu yaşıyor. Asırlık Çınar'ın kulakları tam işitmediği İçin oğulları bize hayatı ve yaşantısı hakkında bilgi verdiler.
Hayatta en çok keçi sütü ile beslenmiş. Yokluk içinde olsalar da keçi sütü, yoğurdu, peyniri hiç eksik olmamış sofralarından. Alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıkları olmamış. Prostat dışında hiç bir hastalık geçirmemiş. Sürekli kullandığı ilaç olmamış, hatta hemen hemen hiç ilaç kullanmamış. Öyle varlıklı bir hayatı olmamış. İki odalı bir evde yaşamış ve 5 evladını bu evde büyütmüş.
Sabahları erken kalkar, tarhana çorbasını içer tarlaya ya da hayvanları otlatmaya gidermiş. Ömrü hep köyde geçmiş. Bulgur pilavı, sebze yemekleri, yumurta, peynir ve süt ürünleri en çok sevdiği yiyeceklermiş. İbadetlerine çok dikkat etmiş. Namazlarını aksatmamaya gayret etmiş.
Pazar ihtiyaçları İçin eşeklerle yaklaşık 20 Km uzaklıktaki eşmeye yürüyerek çok gidip gelmiş. Tarlalarını öküzlerin çektiği saban ile sürüp ekip biçmiş.
Asırlık Çınar'ın sağlık sırları; helalinden yemek, doğal ürünleri tercih etmek, sofrasından yoğurdu eksik etmemek, bedenen çok çalışmak, köyde yaşamak, temiz hava, kaynak suyu içmek, yumurta, tereyağı, kara kılçık buğdayından yapılan ekmek olarak sıralanabilir. Hamza amcamıza Ve yakınlarına sağlık ve huzur diliyoruz.
Dervişli Köyü'nde bize refakat eden genç ve Çalışkan muhtar Mehmet Küçük'e ayrıca teşekkür ediyorum. Köyü İçin çırpınan muhtarımız okul bahçesine kendi imkanları ile küçük bir Yaşam Müzesi oluşturmuş. Köye yakın geçen dere kenarında Peribacaları'nın olduğunu ifade etti. Bir dahaki ziyaretimizde oraya gideceğimize söz vererek köyden ayrıldık.
Op.Dr.Muzaffer YURTTAŞ
Yorum Yazın :Misafir