ASAYİS EKONOMİ MAGAZİN SPOR POLİTİKA GENEL YEREL DÜNYA SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT İLÇELER
SON DAKİKA :

POSTAL İLE BESLENENLERE

 

POSTAL İLE BESLENENLERE

Çalkantılı bir dönemin başlangıcının habercisi olacağını bilmeyen mevsimlerin en güzel aylarından dı eylül aslında. Mevsimin bu sıcak iklimi memleketi yönetenler ile halk arasında aynı sıcaklığı hissettirmiyordu. Ülkede sağ-sol ayrımı netleşmiş ve ölümler önlenemiyordu.

Ülke 1978 yılında alınan bir planı uygulama başlandığını bilmiyordu. Yaşı 45-50 olanların çok net hatırlayacağı ve yeni neslin yaşanılan acıları tahayyül noktasında asla muvaffak olamayacağı en yakın karanlık dönemimiz aslına bakarsanız.

12 Eylül 1980'e uzanan son iki yılda, toplumsal olay ve provokasyonlar, suikastlar ve çatışmalar adeta körüklendi. Maraş, Çorum ve Sivas'taki olaylarda 147 kişi ölmüş, 1000'den fazla kişi yaralanmıştı. 7 Mart 1978'de Kenan Evren, Genelkurmay Başkanlığı koltuğuna otururken, sıkıyönetim ilanı için iç güvenlik ihlallerinin ardı ardına yaşandığı tartışmalı bir süreç başlamış, olaylar patlak verdiğinde CHP iktidar, Bülent Ecevit ise başbakandı. Ecevit, olayların kendisini uzun süredir direndiği sıkıyönetim talebine zorlamak için kontrgerilla tarafından çıkarıldığını dile getiriyordu. İstikrarsızlık ve çatışmaların önünün alınmaması, tankların ve cuntacıların yolunu açıyordu. Ülke tam bir iç savaş arenası haline getirildi. 28 Ağustos 1978'de Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesindeki bir cenaze töreni 'Kürt ayaklanması' diye adlandırılmış ve asker sıkıyönetim ilan edilmesini istemişti. Ancak Ecevit direndi. Bunun üzerine Ordu, Ecevit'i ikna yerine Genelkurmay İkinci Başkanı Haydar Saltık'a darbe planı hazırlama görevini verdi. Saltık'ın başkanlığındaki üç kişilik komisyon darbe için çalışmaya başladı. Bu sırada yaşanan Maraş olayları Ecevit'in direncini kırdı ve sıkıyönetim ilan edildi.  Onlarca insan her gün ölmeye başladı ve ölümler sıradanlaşmaya başladı.

Nisan 1980'de Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'ün görev süresinin dolması mevcut bunalımlara bir yenisini ekledi. Siyasi partiler bir isim üzerinde uzlaşmaya varamayınca yeni Cumhurbaşkanı seçilemedi. Cumhuriyet Senatosu Başkanı İhsan Sabri Çağlayangil aylarca vekaleten bu görevi yürüttü. Evren, 5 Mayıs 1980 günü Başbakan Demirel ile görüşmesinden sonra Brüksel'deki NATO tatbikatına gidiş yolunda Saltık'a darbenin talimatını verdi: "Dönünceye kadar bütün hazırlıklar tamamlansın. Radyo ve televizyona verilecek tebliğler, demeçler hazırlansın. Brüksel'den dönüşte bu işi halledelim." 16 Haziran 1980 günü Genelkurmay Karargâhı'nda Evren, kuvvet komutanları ve sıkıyönetim komutanlarıyla bir araya geldi. Toplantının resmî adı: Genişletilmiş Sıkıyönetim Koordinasyon Kurulu toplantısıydı. Masada 11 Temmuz 1980'de uygulanması kararlaştırılan darbe planı vardı. Ancak yeni kurulan Demirel hükümetinin sürpriz şekilde güvenoyu alması darbe tarihinin değişmesine sebep oldu. 1980 sonbaharına gelindiğinde kriz bütün hızıyla sürüyordu ve birçok ilde sıkıyönetim ilan edilmesine rağmen şiddet olayları tırmanıyordu. Ve Ordu 12 Eylül günü iktidara el koydu. Yönetim, 6 Kasım 1983'te Turgut Özal'ın sivil hükümetle işbaşına gelmesine kadar Milli Güvenlik Konseyi'ne geçti. 

Tüm bu süreçte görmediğimiz ise bu darbe sürecini hazırlayan gizli elin aslında dış güçler olduğu gerçeği idi. ABD yönetiminin darbeden haberdar olduğu ve darbe gecesi Başkan Jimmy Carter`a "Bizim çocuklar işi bitirdi" anlamında bir mesajın, bir toplantının ortasında iletildiğinin anlaşılması, 12 Eylül'de ABD'nin rolünü ayan beyan ortaya çıkardı.

Yakın bir dönemin nasıl oluyor da bu kadar karanlık kalabiliyor olması anlaşılır bir durum değil değil-mi? İşte burada zayıf devletlerde sen yönettiğini sanarken seni yönetenin aslında başka güçler olduğunu göremezsin. Zayıf devlet iseniz size ne kadar bilmeniz gerektiği bir takım dış güçler tarafından size gösterilir ve sizde o gösterileni görürsünüz. Aslında görmeniz gerekenleri değil.

 Şimdi yaklaşık 40 yıl geçen bir dönemde üretilen ve gücünü darbeden şiddetten alan ve özgürlüklerin rafa kaldırıldığı bir dönemde üretilen anayasa nasıl olupda bunca hükümet değiştirip nasıl oluyorda ayakta durabiliyor. Ve bu arada her gelene siyasi iktidar bunu eleştirip değişmesi gerektiğini hepimizin önünde deklere ederken değiştiremiyor.

Oysa Anayasa Hukuku, hukuk fakültelerinde daha 1. sınıf öğrencilerine gösterilirken gelmiş geçmiş en kötü ve özgürlükleri askıya alan anayasanın 1982 anayasası olduğu öğretilir. Bu andan itibaren darbeyi yapanı ve perdeyi ve bana gösterilen kısmı değil de benim görmem gerekenleri gördüğüm anda ise Türkiye Cumhuriyetinin tek başına yönetilmediğini ve aslında dış güçlerin burada buna müsaade etmediğini çok net görebiliyoruz.

Evet şimdi ilk kez darbe ürünü olan bir anayasa değişmeye çok yakın ve değişeceğinden güneşin doğması, yarın günlerden cumartesi olduğunu bildiğimiz kadar eminim. Türkiye çok güçlü bir ülke oldu eskiden kitap fırlatıldı diye ülkede dengelerin değiştiğinive ekonomik anlamda halk olarak çöküşü yaşarken aynı zamanda para babası bazı kesimlerin her nasılsa tüm servetlerini dövize yatırdıklarını böylelikle servetlerine servet kattığı gördüğümüz dönemler oldu.

Bekliyorum evet özgürlükçü, katılımcı, demokratik ve tavandan tabana herkesi mutlu edecek o anayasanın oylanacağı ve bu memlekette POSTALDAN MEDET UMAN ZİHNİYETİN yıkılacağı o günü bekliyorum.

Av.Haşim ÇELİK

Linkedin Google

Yorum Yazın :Misafir

Yorumda İsminizin Çıkması İçin Üye Girişi Yapmalısınız

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.

Yazarın Diğer Yazıları

08.07.2016 - TATİLİMİZ MÜBAREK OLSUN 24.06.2016 - KİME ANNE KİME BABA DENİYOR DU? 10.06.2016 - AYNADAKİ KATLİAMCI 20.05.2016 - POSTAL İLE BESLENENLERE 07.05.2016 - SİYASET VE ZENGİNLİK 21.04.2016 - MERHAMET DURAĞI 25.03.2016 - ERKEK OLUNCA ADAM DA OLUNMUYORDU Kİ! 10.03.2016 - ATLARKEN GİDEN İNSANLIĞIMIZA 26.02.2016 - KORKU BAŞKENTİ 03.02.2016 - DAMARLARIMIZDAKİ DOLAŞAN ŞİDDET 20.01.2016 - ZEDELENEN ADALET 13.01.2016 - AMERİKAN RÜYASI 06.01.2016 - HÜZÜNLER ÜLKESİ
Copyright © 2015 ManisaObjektifHaber.com İHA abonesidir.
www.ManisaObjektifHaber.com
info@ManisaObjektifHaber.com
Rss Mobile @ManisaObjektifHaber /ManisaObjektifHaber

Manisa Valiliği Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehzadeler Belediyesi Yunusemre Belediyesi Manisa Emniyet Müdürlüğü Celal Bayar Üniversitesi Basın İlan Kurumu Basın Yayın EGM İhlas Haber Ajansı

Kurumsal

Künye İletişim Reklam

Yayın İlkeleri

Yayın Meslek İlkelerine Uymaya Söz Vermiştir Yazıların Sorumluluğu Yazarlarına Aittir