KATI ATIK BERTARAF TESİSİ
Katı atık bertaraf tesisi, Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) belgesinin müsaade etmiş olduğu teknolojiler ile yine müsaade kapsamındaki atık gruplarını, ekonomiye ve çevreye geri kazandıracak bir tesistir.
Günümüze kadar atı atıklar vahşi depolama yöntemi ile depolanmakta ve çevre kirliliğinde baş rolü oynamakta idiler. Çöp suyu ile sularımız, koku ile havamız metan gazı ile canımız ve malımız tehlike altında idi. Vahşi depolama alanlarında uçuşan çöpler plastik atıklar, çevreye zarar vermekteydi. Çöpten elde edilecek geri kazanılabilir maddeler; kağıt, tahta, demir, bakır vb, metan gazından elde edilecek elektrik enerjisi, bitkisel atıklardan elde edilecek organik gübre ve çöp suyunun aratılması ile elde edilecek su ekonomiye katılamamakla birlikte boşa gitmekteydi. Bu tesisler çevre korumasının yanında geri kazanım, elektrik enerjisi ve organik gübre ile ekonomiye katkı sağlayacak önemli yatırımlardır.
Bu tesislerde evsel atıklar bertaraf edilecektir, kimyasal, zehirli ve tıbbi atıklar ayrı tesislerde bertaraf edilecektir. Bu tesisin aynısı benim doğduğum Kula’nın Gökçeören mahallesine planlanmaktaydı. Hemşehrilerim tesise aynı yörede kimyasal ve zehirli atık bertaraf tesisi yapımına izin veren siyasilerin dolduruşu ile karşı çıktılar. Tabii ki vatandaş belediye ile el ele vermez ise hizmet verimli olmaz. Uzunburun halkına ve muhtarına yaklaşımları nedeniyle tebrik ediyorum. Tüm gelişmiş ülke şehirlerinde olduğu gibi bizim yaşadığımız şehirde de artık hem vahşi depolama alanlalarından, tehlikelerinden kurtulacağız ve çöpümüzü ekonomiye kazandırıp ekonomimizi güçlendireceğiz. Büyükşehir belediye meclisi çevre ve sağlık komisyonu üyesi olarak kısmen bitmiş Afyon katı atık bertaraf tesisini gezdim. Ankara belediyesi Mamak katı atık bertaraf tesisinde elde edilen enerji ve su ile organik domates, salatalık ve orkide yetiştirildiğini öğrendim. Oğlum Ankara da öğrenci, ona ziyarete gittiğimde ilk işim butesise gitmek oldu. Buradan domates ve salatalık aldım, ailecek afiyet ile yedik. Eşime de orkide almayı ihmal etmedim tabii ki.
8 mart günü saat 14 de temeli sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Cengiz Ergün tarafından tüm halkımızın katılımı ile temeli atılacak olan tesiste tüm Manisa’nın evsel atığı tırlar ile buraya taşınacak ve bertaraf edilecektir. Yani yapılan tesis Şehzadeler’ e de, Selendi’ ye de, Kula’yada ,Soma’da yani 17 ilçeye de hizmet verecektir. Bu tesisin yapımında emeği geçen herkese bir vatandaş olarak teşekkür ederim. Tesisin faaliyete geçişini hep beraber kutlamak umuduyla…
Modern şehir olmak yolunda öenmli bir adımı tanıklık ettiğim için mutlum.
Sağlıkla afiyetle kalın.
Op. Dr. Mümtaz KAHYA
Yorum Yazın :Misafir