Iyi huylu meme hastalıkları - 4
Meme ucundan akıntı
Emzirme dönemi dışında meme ucundan değişik renk ve vasıfta akıntı gelmesi durumudur.Meme ucundan gelen akıntı, ele gelen şişlik ve meme ağrısından sonra kadınların meme şikayeti ile doktorlara en sık başvurduğu üçüncü nedendir. Meme ucundan gelen akıntılar çoğunlukla memedeki hormonal dengesizlik veya intra duktal papilloma, fibrokistik meme hastalığı gibi kanser olmayan değişimlerin sonucudur. Bunun yanısıra, meme ucu akıntılarının küçük bir yüzdesi meme veya meme ucu kanseri belirtisi olabileceğinden, meme ucundan gelen ve zamanla kesilmeyen akıntılar doktor tarafından değerlendirilmelidir.
Kadınların %20-25 inde meme ucundan akıntı gelmesi durumu yaşanır. Genelde temiz, sütlü, sarımtırak veya yeşile kaçan akıntılar meme kanseri ile ilişkili değildir. Kanlı veya sulu akıntılar, genellikle tek taraflı ve/veya tek meme kanalı ile sınırlı ise anormal olarak kabul edilmekle birlikte anormal akıntıların yalnızca %10u kadarı kanserdir.
Meme ucundan gelen akıntı aşağıdaki durumlarda ciddiye alınmalıdır:
Kanlı veya sulu, kırmızı, pembe veya kahverengi renkte ise;
Yapışkan ve berrak renkli veya kahverengiden siyaha doğru renkte ise;
Meme ucunu sıkmadan kendiliğnden gelirse;
Sürekli ise;
Yalnızca tek tarafta ise;
Sütün dışında bir sıvı ise.
Süt hormonu düzeyi bakılmalıdır. Eğer yüksek ise anti prolaktin ilaçlar kullanılır. Kesilmeyen ve devam eden meme ucu akıntılarını doktorlarına bildirmelidirler. Meme ucundan gelen akıntıyı incelemek amacıyla alınan küçük bir miktar cam levhaya konulur ve mikroskop altında kanserli hücre olup olmadığı patologlar tartafından araştırılır.
İntraduktal papilloma
İntraduktal papilloma kanser olmayan , süt kanalı içinde siğile benzer memenin içine doğru büğüyen dallanmış oluşumlardır. Papilloma genellikle meme ucuna yakın büyük bir süt kanalını da etkileyerek kanlı bir akıntıya neden olabilir. Bazen meme ucundan uzakta birden fazla papilloma da gözlemlenebilir.
Papilloma tanısı genelde memedeki süt kanalına ilaç verilerek çekilen duktogram olarak adlandırılan, süt kanallının görüntüleme yöntemi ile konulur. Diğer tanı yöntemi ise ulrasonografidir. Hasta olan bölgedeki süt kanalının bir kısmının cerrahi müdahale ile alınması da tanı ve tedavi yöntemidir. Genelde cerrahlar papillomayı ve bir parça süt kanalını meme ucunun etrafıdaki koyu renkli bölgesinden küçük bir kesikten girerek alırlar. Meme ucu akıntısına neden olan iyi huylu oluşumların yarısının nedeni papilloma olup diğer yarısı ise fibrokistik değişimler veya süt kanalı genişlemesidir.
Sağlık ve afiyet ile kalın....
Op. Dr. Mümtaz KAHYA
Yorum Yazın :Misafir