ASAYİS EKONOMİ MAGAZİN SPOR POLİTİKA GENEL YEREL DÜNYA SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT İLÇELER
SON DAKİKA :

İyi Huylu Meme Hastalıkları - 4

Iyi  huylu meme hastalıkları - 4

Meme ucundan akıntı

Emzirme dönemi dışında meme ucundan değişik renk ve vasıfta akıntı gelmesi durumudur.Meme ucundan gelen akıntı, ele gelen şişlik ve meme ağrısından sonra kadınların meme şikayeti ile doktorlara en sık başvurduğu üçüncü nedendir. Meme ucundan gelen akıntılar çoğunlukla memedeki hormonal dengesizlik veya intra duktal papilloma, fibrokistik meme hastalığı   gibi kanser olmayan değişimlerin sonucudur. Bunun yanısıra, meme ucu akıntılarının küçük bir yüzdesi meme veya meme ucu kanseri belirtisi olabileceğinden, meme ucundan gelen ve zamanla kesilmeyen akıntılar doktor tarafından değerlendirilmelidir.

Kadınların %20-25 inde meme ucundan akıntı gelmesi durumu yaşanır. Genelde temiz, sütlü, sarımtırak veya yeşile kaçan akıntılar meme kanseri ile ilişkili değildir. Kanlı veya sulu akıntılar, genellikle tek taraflı ve/veya tek meme kanalı ile sınırlı ise anormal olarak kabul edilmekle birlikte anormal akıntıların yalnızca %10’u kadarı kanserdir.

Meme ucundan gelen akıntı aşağıdaki durumlarda ciddiye alınmalıdır:

Kanlı veya sulu, kırmızı, pembe veya kahverengi renkte ise;

Yapışkan ve berrak renkli veya kahverengiden siyaha doğru renkte ise;

Meme ucunu sıkmadan kendiliğnden gelirse;

Sürekli ise;

Yalnızca tek tarafta ise;

Sütün dışında bir sıvı ise.

Süt hormonu düzeyi bakılmalıdır. Eğer yüksek ise anti prolaktin ilaçlar kullanılır.  Kesilmeyen ve devam eden meme ucu akıntılarını doktorlarına bildirmelidirler. Meme ucundan gelen akıntıyı incelemek amacıyla alınan küçük bir miktar cam levhaya konulur ve mikroskop altında kanserli hücre olup olmadığı patologlar tartafından araştırılır.

İntraduktal papilloma

İntraduktal papilloma kanser olmayan , süt kanalı içinde siğile benzer memenin içine doğru büğüyen dallanmış oluşumlardır. Papilloma genellikle meme ucuna yakın büyük bir süt kanalını da etkileyerek kanlı bir akıntıya neden olabilir. Bazen meme ucundan uzakta birden fazla papilloma da gözlemlenebilir.

Papilloma tanısı genelde memedeki süt kanalına ilaç verilerek çekilen  duktogram olarak adlandırılan, süt kanallının görüntüleme yöntemi ile konulur. Diğer tanı yöntemi ise ulrasonografidir. Hasta olan bölgedeki süt kanalının bir kısmının cerrahi müdahale ile alınması da tanı ve tedavi yöntemidir. Genelde cerrahlar papillomayı ve bir parça süt kanalını meme ucunun etrafıdaki koyu renkli bölgesinden  küçük bir kesikten girerek alırlar. Meme ucu akıntısına neden olan iyi huylu oluşumların yarısının nedeni papilloma olup diğer yarısı ise fibrokistik değişimler veya süt kanalı genişlemesidir.

Sağlık ve afiyet ile kalın....                                            

Op. Dr. Mümtaz KAHYA

Linkedin Google

Yorum Yazın :Misafir

Yorumda İsminizin Çıkması İçin Üye Girişi Yapmalısınız

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.

Yazarın Diğer Yazıları

01.04.2016 - HAYATIMIZI ŞEKİLLENDİREN SINAVLAR 23.03.2016 - Yerel Seçimlerin Üzerinden 2 Yıl Geçti; Nasıl?... 14.03.2016 - 14 MART TIP BAYRAMI 08.03.2016 - KATI ATIK BERTARAF TESİSİ 01.03.2016 - MEME KANSERİ ・ 1 23.02.2016 - İyi Huylu Meme Hastalıkları - 4 16.02.2016 - İyi Huylu Meme Hastalığı-3 08.02.2016 - İYİ HUYLU MEME HASTALIKLARI - 2 27.01.2016 - İYİ HUYLU MEME HASTALIKLARI-1 15.01.2016 - H1N1 (Domuz Gribi) 06.01.2016 - Sağlık Afiyette…
Copyright © 2015 ManisaObjektifHaber.com İHA abonesidir.
www.ManisaObjektifHaber.com
info@ManisaObjektifHaber.com
Rss Mobile @ManisaObjektifHaber /ManisaObjektifHaber

Manisa Valiliği Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehzadeler Belediyesi Yunusemre Belediyesi Manisa Emniyet Müdürlüğü Celal Bayar Üniversitesi Basın İlan Kurumu Basın Yayın EGM İhlas Haber Ajansı

Kurumsal

Künye İletişim Reklam

Yayın İlkeleri

Yayın Meslek İlkelerine Uymaya Söz Vermiştir Yazıların Sorumluluğu Yazarlarına Aittir