İyi Huylu Meme Hastalığı - 3
Fibrokistik Meme Hastalığı
Doğurganlık yaşlarındaki kadınlar hemen hemen yarısında bulunan kisttik meme hastalığıdır. Memenin değişik alanlarında kistler ve ağrı ile kendini belli eder. Zaman zaman meme ucunda genellikle yeşilimsi +beyaz renkli akıntılar olur. Fibrokistik memelerde adet öncesi ve sırasında kistler büyür meme daha hassas bir hal alır.
Ağrı ,ele gelen kitle ve meme başı akıntısı ile doktora başvuran hastalardan fizik muayenede memede ele gelen kitleler ve meme başından akıntı gözlenir.Meme ultrason ile teşhis konur. Meme başı akıntısı varsa sitolojiktedavi konur.
Genellikle fizik muayene ,ultrason önerilir.Eğer kistin çapı zaman zaman 3 cm’nin üzerine çıkarsa aspirasyon (iğne ile boşaltmak) meme MR’ ı gerekebilir.Yapılan çalışmalarda sigara,kafein ve kakaolu yiyecekler, anti depresan, doğum kontrol hapı gibi ilaçlar hastalığı olumsuz arttırdığı görüldüğünden, bunlardan uzak durulması önerilir.
Ağrıyı azaltma için ;
Sutyen kullanılması
Tuz alımının azaltılması
İdrar söktürücü ilaçların kullanımı
Göğüslere ısı vermek (sıcak pansuman)
Az yağlı, bol sebze, tahıl ,meyve yeme alışkanlığı
E ve B6 gibi bazı vitaminlerin kullanılması önerilir.
Tedavide Bromocriptine ,Dervanol ve Agnuscastongibi ilaçlar kullanılır. Genellikle3-6 ay arası ile takip önerilir.3 cm geçen ve selıdkompenentiolan kistlerde cerrahieksizyon önerilirönerilir.
Yağ Nekrozu
Yağ nekrozu yağlı meme dokusunda şişkinlik oluşması ve hassas bir hal almasıyla oluşan bir durumdur. Yağ nekrozu herhangi bir Zamanda oluşabileceği gibi ,memedeki bir darbe veya yaralanma sonucu da oluşabilir. Vücut hasarlı meme dokusunu onarmaya çalışırken zarar gören bölgede scar olarak da adlandırılan bir doku oluşur. Yağ nekrozu bazen mamogramda kanser ile karıştırılabilir. Yağ nekrozu semptomları bir ay içinde azalır. Bölgeye uygulanacak biyopsi yağ nekrozu tanısını kesinleştirir.
Yağ nekrozunun bazı bölümleri yaralanma ve darbelerde farklı davranabilirler. Skar doku üretileceği yerde yağ hücreleri ölür ve yağlı bir sıvı ile dolu yağ kistleri oluşur. Yağ kistleri ince iğne aspirasyon yöntemi ile teşhis edebilirler, bu aynı zamanda bu kistlere uygulanan tedavi yöntemidir. Yağ nekrozunun kendisi kanser olmayan bir durum olarak tanımlanmakla birlikte, bu durumun ortaya çıkması bazen memenin farklı bir bölgesinde şüpheli bir duruma dikkat çekebilir.
Sağlıklı günler dileğiyle….
Op. Dr. Mümtaz Kahya
Yorum Yazın :Misafir