ASAYİS EKONOMİ MAGAZİN SPOR POLİTİKA GENEL YEREL DÜNYA SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT İLÇELER
SON DAKİKA :

İyi Huylu Meme Hastalığı-3

İyi Huylu Meme Hastalığı - 3

Fibrokistik Meme Hastalığı

Doğurganlık yaşlarındaki kadınlar hemen hemen yarısında bulunan kisttik meme hastalığıdır. Memenin değişik alanlarında kistler ve ağrı ile kendini belli eder. Zaman zaman meme ucunda genellikle yeşilimsi +beyaz renkli akıntılar olur. Fibrokistik memelerde adet öncesi ve sırasında kistler büyür meme daha hassas bir hal alır.

Ağrı ,ele gelen kitle ve meme başı akıntısı ile doktora başvuran hastalardan fizik muayenede memede ele gelen kitleler ve meme başından akıntı gözlenir.Meme ultrason ile teşhis konur. Meme başı akıntısı varsa sitolojiktedavi konur.

Genellikle fizik muayene ,ultrason önerilir.Eğer kistin çapı zaman zaman 3 cm’nin üzerine çıkarsa aspirasyon (iğne ile boşaltmak) meme MR’ ı gerekebilir.Yapılan çalışmalarda sigara,kafein ve kakaolu yiyecekler, anti depresan, doğum kontrol hapı gibi ilaçlar hastalığı olumsuz arttırdığı görüldüğünden, bunlardan uzak durulması önerilir.

Ağrıyı azaltma için ;

Sutyen kullanılması
Tuz alımının azaltılması
İdrar söktürücü ilaçların kullanımı
Göğüslere ısı vermek (sıcak pansuman)
Az yağlı, bol sebze, tahıl ,meyve yeme alışkanlığı
E ve B6 gibi bazı vitaminlerin kullanılması önerilir.

Tedavide Bromocriptine ,Dervanol ve Agnuscastongibi ilaçlar kullanılır. Genellikle3-6 ay arası ile takip önerilir.3 cm geçen ve selıdkompenentiolan kistlerde cerrahieksizyon önerilirönerilir.

Yağ Nekrozu

Yağ nekrozu yağlı meme dokusunda şişkinlik oluşması ve hassas bir hal almasıyla oluşan bir durumdur. Yağ nekrozu herhangi bir Zamanda oluşabileceği gibi ,memedeki bir darbe  veya yaralanma sonucu da oluşabilir. Vücut hasarlı meme dokusunu onarmaya çalışırken zarar gören bölgede scar olarak da adlandırılan bir doku oluşur. Yağ nekrozu bazen mamogramda kanser ile karıştırılabilir. Yağ nekrozu semptomları bir ay içinde azalır. Bölgeye uygulanacak biyopsi yağ nekrozu tanısını kesinleştirir.

Yağ nekrozunun bazı bölümleri yaralanma ve darbelerde farklı davranabilirler. Skar doku üretileceği yerde yağ hücreleri ölür ve yağlı bir sıvı ile dolu yağ kistleri oluşur. Yağ kistleri ince iğne aspirasyon yöntemi ile teşhis edebilirler, bu aynı zamanda bu kistlere uygulanan tedavi yöntemidir. Yağ nekrozunun kendisi kanser olmayan bir durum olarak tanımlanmakla birlikte, bu durumun ortaya çıkması bazen memenin farklı bir bölgesinde şüpheli bir duruma  dikkat çekebilir.

Sağlıklı günler  dileğiyle….

Op. Dr. Mümtaz Kahya    

 

Linkedin Google

Yorum Yazın :Misafir

Yorumda İsminizin Çıkması İçin Üye Girişi Yapmalısınız

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.

Yazarın Diğer Yazıları

01.04.2016 - HAYATIMIZI ŞEKİLLENDİREN SINAVLAR 23.03.2016 - Yerel Seçimlerin Üzerinden 2 Yıl Geçti; Nasıl?... 14.03.2016 - 14 MART TIP BAYRAMI 08.03.2016 - KATI ATIK BERTARAF TESİSİ 01.03.2016 - MEME KANSERİ ・ 1 23.02.2016 - İyi Huylu Meme Hastalıkları - 4 16.02.2016 - İyi Huylu Meme Hastalığı-3 08.02.2016 - İYİ HUYLU MEME HASTALIKLARI - 2 27.01.2016 - İYİ HUYLU MEME HASTALIKLARI-1 15.01.2016 - H1N1 (Domuz Gribi) 06.01.2016 - Sağlık Afiyette…
Copyright © 2015 ManisaObjektifHaber.com İHA abonesidir.
www.ManisaObjektifHaber.com
info@ManisaObjektifHaber.com
Rss Mobile @ManisaObjektifHaber /ManisaObjektifHaber

Manisa Valiliği Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehzadeler Belediyesi Yunusemre Belediyesi Manisa Emniyet Müdürlüğü Celal Bayar Üniversitesi Basın İlan Kurumu Basın Yayın EGM İhlas Haber Ajansı

Kurumsal

Künye İletişim Reklam

Yayın İlkeleri

Yayın Meslek İlkelerine Uymaya Söz Vermiştir Yazıların Sorumluluğu Yazarlarına Aittir