Günümüzde meme hastalıkları bayanların en çok zaman ayırdığı, kaygılandığı ve hastaneye koştuğu hastalıkların başında gelmektedir. Meme kanserinden daha sonraki yazımda bahsedeceğim,buyazımda;iyi huylu meme hastalıklarının belirti ve bulgularını, ne yapılması gerektiğini ve tedavilerini anlatacağım.
İyi huylu meme hastalıkları genellikle hormonal değişikliklere bağlı olarak oluşur ancak beslenme,ilaçlar,emzirme ve mikroplar ile oluşabilirler.İyi huylu meme hastalıklarını şu şekilde sıralayabiliriz:
1)Meme enfeksiyonları(mastid,memeabsesi,granülamatözmastid)
2)Memenin fibrokistik hastalığı(ductalektazi,adenozis…)
3)Meme fibroadenomu(ductal adenom)
4)Meme yağ nekrozu(lipom,sebase kist)
Meme enfeksiyonları:genellikle emziklilik döneminde meme vaşı çatlaklarından içeri giren mikroorganizmalarla oluşur.Bu nedenle emzirme döneminde hijyene dikkat edilmeli.Meme başı çeşitli kremlerle korunmalıdır.Emziklilik dönemi dışında da enfeksiyon olabilir ancak nadirdir. Mastit kendini memede ağrı,kızarıklık,şişlik ile gösterir.Muayenede üzeri kızarık,lokal ısı artışı olan hassas kitle şeklinde gösterir.Enfeksiyona bağlı genel vücut kırgınlığı ve ateş olur.Fiziki muayene ile kolayca tanı konulabilir ancak ultrasonografi ile mastitin genişliği ve altta yatan başka sebep olup olmadığı araştırılmalıdır.Kan tetkikleri ile enfeksiyon bulguları desteklenmelidir.İltihabi meme hastalıkları hijyen kuralların uyulmasının yanında uygun antibiyotikler ile tedavi edilir.Şayetabse gelişmiş ise cerrahi olarak absenin drene edilmesi gerekir.
Mikrobik meme enfeksiyonları dışında meme dokusuna allerjik reaksiyonla gelişen “granülamatözmastit” denilen meme kanserleriyle karışabilen karmaşık bir klinik tablo nadir olarak karşımıza çıkar.Granülomatözmastit de memenin değişik bölgelerinde cildi delen, akıntılı kızarık ancak ısı artışı olmayan kitleler vardır. Meme ultrasonu,memeMR’ı ve biyopsi ile tanı konur.Tedavisisteroid gibi bağışıklık baskılayıcı ilaçlarla yapılır.
Bu hastalıklar iltihabi meme kanseri ile karışabilir.Ultrason,memeMR,biyopsi ve uzman desteği(genel cerrahi uzmanı) ile tanı konur ve tedavi edilir.Haftaya devam edeceğim.Sağlıkla kalın ve mutlu kalın.
Yorum Yazın :Misafir