ASAYİS EKONOMİ MAGAZİN SPOR POLİTİKA GENEL YEREL DÜNYA SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT İLÇELER
SON DAKİKA :

MANİSA’NIN MÜZELERE İHTİYACI VAR

MANİSA’NIN MÜZELERE İHTİYACI VAR 

Geçen bayram Saruhanlı’dan Manisa’ya dönerken tabelada nüfusun 390.000 olduğunu gördüm. Yakın zamanda 400.000 nüfusa erişeceğiz. Bu kentin giderek büyüdüğünü, geliştiğini ve çok ciddi bir nüfus artışının olduğunu gösteriyor. Bu sevindirici bir gelişmedir. Fakat bu konuda yerel yönetimlere ciddi iş düşmektedir. Yüzbinlerce insanın pek çok ihtiyacı ne kadar karşılanabilir bir vaziyette? 

Eğitim için okullar yeterli mi? Çocuklar için parklar yeterli mi? Gençler için sosyal donatılar tam donanımlı mı? Camiler yeterli mi? Konut sıkıntısı var mı? 

Bu ve bunun gibi pek çok soru şuan aklıma gelenler arasında. Sizler de bu yazıyı okurken aklınıza pek çok soruyu getirmişsinizdir doğal olarak. Dediğim gibi sevindirici olduğu gibi bu gibi ‘’demografik’’ ihtiyaçlarımızın yani, yaşam kalitemizin yüksek olması bir o kadar önemlidir. 

Bu hafta bahsedeceğim konu başlıktan göreceğiniz üzere giderek ilerleyen kültür kenti güzel ilimizin ‘’müze’’ ihtiyacıdır. 

Manisa Müzesi yıllar önce devamlı giren hırsızlarla gündeme geliyordu. Manisa’da şehzadelik yapmış olan Sultan III.Murad’ın kendi adına, Mimar Sinan’a yaptırdığı Muradiye Cami şehrimizin en eşsiz eserlerinden biri. Aynı zamanda Ege Bölgesi içerisinde Mimar Sinan’ın tek eseri olma özelliği taşıyor. Bugünkü müzenin bulunduğu konum ise bu külliye içerisindeki bir kısım. 

İlk olarak babamla beraber ufak yaşlardayken gitmiştim buraya. Daha o zaman belliymiş tarih sevgim. O dönemki çekilmiş olduğum fotoğraflara bakıp gülümsüyorum. En son tarih seven birkaç insan grubuyla müzeyi tekrar gezdim. Manisa’nın ne kadar köklü bir tarihe sahip olduğunu anlıyorsunuz. Tarım ve sanayi kenti olduğu kadar bir tarih kentinde yaşıyoruz… 

Çanakkale Şehitleri Müzesi ise, Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin kentimize yapmış olduğu en güzel yatırımlar arasındadır bana kalırsa. İstanbul’da ‘’İstanbul’un Fethi’’ üzerine güzel bir panoramik müze var. Panoramik olması müzeyi daha bir gerçekçi kılıyor. İnsanlarımız üzerinde ‘’milli coşkuyu’’ katlandırıyor. Bu açıdan böyle müzeler önemli. Bilhassa çocuklar ve gençlerin buralara getirilmesi gerekiyor. Her geçen gün daha fazla ziyaretçi alan müze İzmir ve çevre ilçelerden gelenler için kentimizde gezilecek güzel yerler arasında. Konum itibariyle de güzel bir yerde kaldığı için insanlar rahatlıkla bu müzeyi gezebiliyor. Müzeyi kaç defa gezdim bilmiyorum. Fakat her gidişimde şehitlerimizi bana hatırlatıyor. Ve çevremdeki daha önce müzeyi gezmeyen insanları yanıma alıp onları gezdiriyorum. 

Bir de Sultan Cami ve Külliyesi etrafındaki Şifahane olarak da bilinen ‘’Tıp Tarihi Müzesi’’ var. Bu müze ise Sultan Cami’ne yakın olduğu için bu bölgeyi gezmek için gelen turistler adına güzel bir gezi yeri oluyor. İlk olarak bir arkadaşımla tesadüfen görmüştüm. 2014 yılının Kasım ayıydı. Müzeyi oldukça beğenmiştim. İçerisindeki bal mumu heykeller Türkler içerisinde yetişen büyük insanları daha canlı kılıyordu sanki. Müze her geçen gün kentliler tarafından keşfediliyor ve ziyaret ediliyor. 

Buraya kadar yazdıklarım çok güzel. Şehir merkezindeki iki büyük ilçe olan Şehzadeler ve Yunusemre ilçelerindeki durumu özetledim. Peki yeterli mi? Elbette hayır. 

Hem Türk tarihine, hem de Türk edebiyatı içerisinde önemli insanlar yetiştiren ve genç nüfuslu bir kent için yetersiz. ‘’Merkez Efendi ve Mesir Müzesi’’ başlığı altında Mesir Festivali’ni bugüne getiren Hafsa Sultan, Merkez Efendi gibi şahsiyetlerin tanıtımının yapılması son derece önemldir. Dünyanın ilk çevrecisi Türkmen ve Tarzan Ahmet Bedevi üzerine sadece ona has bir müze yapılmalıdır. ‘’Manisa’dan Geçenler’’ adı altında İlhan Berk, Yakup Kadri başta olmak üzere edebiyatımızın, folklorumuzun, sinemamızın, tiyatromuzun yani sanat dünyamızın önde gelen isimlerinin tanıtımının yapılacağı bir müze olmalıdır. Ve son olarak ‘’Şehzadeler Diyarı Manisa’’ adlı müze ise saray-ı amire gibi eserlerin tanıtımı, tahta çıkan padişahlarımızın şahsiyetleri, seferleri, yaptıkları hizmetler üzerine bir müze yapılmalıdır. 

Yukarıda sıraladıklarım sadece yazıyı yazarken aklıma gelenlerdir. Manisalılara sorsak kim bilir onlar ne diyecekler? STK’ların kim bilir nasıl fikirleri var? 

Eskişehir oldukça güzel bir kenttir. Bunu o kadar güzel yapan coğrafyası, tarımı ve ekonomisinden ziyade öğrenci kenti olmasıdır. Aynı zamanda kültür ve sanat kenti olmasıdır. Neden Manisa bir Eskişehir olmasın? İnşallah Manisa geçmiş ile geleceği birleştiren geleceğin Türkiye başta olmak üzere dünyaya yön veren kentler olarak adını yazdırır. 

Esen kalın…. 

Necdet Cura

Linkedin Google

Yorum Yazın :Misafir

Yorumda İsminizin Çıkması İçin Üye Girişi Yapmalısınız

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.

Yazarın Diğer Yazıları

03.02.2018 - BU GELEN TÜRK ORDUSUDUR! 20.01.2018 - EMANETE BÖYLE Mİ SAHİP ÇIKILIR ? 06.01.2018 - BİR KENTİ YÜKSELTMEK 23.12.2017 - BU YILIN TAHLİLİ 10.12.2017 - OSMANLI DEVLETİ’NİN MANEVİ KİMLİĞİ 26.11.2017 - MANİSA’NIN MÜZELERE İHTİYACI VAR 08.11.2017 - 30 AĞUSTOS TARİHİNİN ARDINDAN
Copyright © 2015 ManisaObjektifHaber.com İHA abonesidir.
www.ManisaObjektifHaber.com
info@ManisaObjektifHaber.com
Rss Mobile @ManisaObjektifHaber /ManisaObjektifHaber

Manisa Valiliği Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehzadeler Belediyesi Yunusemre Belediyesi Manisa Emniyet Müdürlüğü Celal Bayar Üniversitesi Basın İlan Kurumu Basın Yayın EGM İhlas Haber Ajansı

Kurumsal

Künye İletişim Reklam

Yayın İlkeleri

Yayın Meslek İlkelerine Uymaya Söz Vermiştir Yazıların Sorumluluğu Yazarlarına Aittir