ASAYİS EKONOMİ MAGAZİN SPOR POLİTİKA GENEL YEREL DÜNYA SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT İLÇELER
SON DAKİKA :

Öğretmenlik insanlık tarihinin en ölümsüz mesleğidir

Öğretmenlik insanlık tarihinin en ölümsüz mesleğidir

İnsan topluluğunun en fedakar ve saygıdeğer unsurlarından biri olan Öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü bir kez daha en içten dileklerimizle, mesajlarımızla kutladık. Öncelikle Öğretmenlik insanlık tarihinin en anlamlı ve ölümsüz mesleğidir. Bu nedenle bir öğretmenin öğretme - öğrenme sorumluluk ve görevi hiçbir zaman bitmez. Hz. Ali öğretmenin önemini “Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum” sözüyle dile getirmiştir. Öğretmenlik ürünü insan olan ve başlı başına bir amaç olan bir meslek olduğu gibi aynı zamanda yaşamda bizleri hedefimize ulaştırma azmini aşılayan bilim elçisidir, toplumun mimarıdır. Bu duygu, sorumluluk ve düşüncesiyle bu kutsal mesleği seçer öğretmenlerimiz. Bir öğretmenin en temel gayesi daha iyi, daha erdemli bir toplumu yetiştirmektir. İlk insandan bu güne kadar, en bilinçli, en seçkin ve en donanımlı insanı yetiştirmek gibi bir şiarı olan öğretmen, bunu başarmak için, en zor koşularda görev yapar. Bu zor koşullarda mesleğini en iyi şekilde icra etmek için gecesini gündüzüne katıp çalışır. Bir insana ilk hayat dersini veren onu kötülüklerden koruyan, iyiliğe sevk eden, bir güneş gibi doğan meslektir öğretmenlik. Bu denli insan topluluğu için çok önemli bir mesleği icra eden öğretmenlerimize verdiğimiz önem sadece sözde değil özde de kendini çok net şekilde göstermelidir. Bunun için de şu an 3000 olan ek göstergeleri 3600 olmalı, Öğretmenler günü ise evrensel olup 12 Eylül 1980 darbesinin ürünü olan 24 Kasım’da değil gerçek günü olan 5 Ekim’de kutlanmalıdır. 24 Kasım 1928’de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Millet Mektepleri’ninBaşöğretmenliği’ni kabul edilişini kutlayarak büyük öndere bağlılığımızı ifade etmek istiyorsak da bunu da pek ala ayrı bir gün olarak kutlayabiliriz.

Mustafa Kemal Atatürk’ün 1931 yılında “Milletvekilleri maaşları Öğretmenlik maaşlarını geçmesin” sözü hala hafızalarda tazeliğini korurken günümüz şartlarında Milletvekili maaşlarının 17 Bin TL, öğretmen maaşlarının ise ortalama 2600 TL civarında olması toplum içerisinde beraberinde değişik tartışmaları da getirmektedir. Bunun yanı sıra öğretmenliğin dünyanın birçok ülkesinin eğitim sistemleri tarafında, tehlike olarak görüldüğü aşikârdır. Öğretmenliğin bir sevgi sanatı olduğu gibi, bu sevgiye verilen değerin düştüğü ve öğretmenliğin çağın en az ücret ile ödüllendirildiği, fakirliğin öğretmene reva görüldüğü bir gerçektir. Kadim değerlerin günübirlik çıkarlara feda edildiği günümüzde bu kutlu ve onurlu mesleği en güzel biçimde icra etmek durumunda olan eğitimcidir. Bunun için de heyecanını diri tutmalı ve ideallerini yeni ufuklara doğru daha idealist, daha sorgulayıcı, daha özgür bireyleri yetiştirmek için yarının gençliğini hedef almalıdır…

SBS yerine başlayan TEOG sınavları ve sınavlar sonucu yapılan yerleştirmeler tam bir arap saçına döndüğü gibi hala birçok okul atamaların açıklanmamasından dolayı idareci ve öğretmen eksikliğiyle eğitim-öğretim dönemine sıkıntılı devam etmektedir. Bunun yanısıra 15 Temmuz gecesi haince gerçekleştirilmek istenen darbe girişiminden sonra darbeye karıştığı belirtilen bir çok öğretmenin ve idarecinin de açığa alınması, ihraç edilmesi veya diğer uygulamalardan okullardaki öğretmen ve idareci açığı tavan yapmıştır. Hükümet Eğitim Fakültesi mezunu veyahut öğretmenlik vasfını taşıyıp ataması yapılmayan Şehit yakınlarına öğretmenlik hakkı tanıyarak bu açığı kapatma yoluna gitse de bu yeterli gelmemiştir. Atanmayı bekleyen öğretmen adaylarının ümitleri ise 2017 yılı Şubat ayına ertelenmiştir. Yine tüm bunların yanında Eğitim Fakültesi mezunu olup ataması yapılmadığı için KPSS aracılığıyla devlet kurumlarında şoför, hizmetli ya da başka bir kadroda çalışıp öğretmenlik hayalinin gerçekleşmesini bekleyenlerin sayısı azımsanmayacak kadar fazla olup mutlaka bu durumdaki memurlara da öğretmenlik yolunun açılması gerekmektedir. Öbür türlü ümidini sadece sözleşmeli öğretmene bağlayıp başka bir hamlede bulunmamak ilerde bazı sıkıntıları da beraberinde getirecek olması gözden kaçırılmaması gereken unsurlardan biridir. Unutulmamalı ki kaliteli ve geleceğe ışık saçan eğitim öncelikle milli eğitime verilen önem ve sıfır sorun ekseninde başarıya kavuşur. Bu nedenle başarıya giden yolda Hükümet yönetiminden tutun da Milli Eğitim Bakanlığı’nın istikrarlı başarısı ve eğitim sistemine kadar her süreç çok önem ve dikkat edilmesi gereken aşamadır.

Bununla birlikte yeni sistemle birlikte öğretmenlerimiz ve okul idarecilerinin tercih etmediği ve evine kilometrelerce uzakta iki vasıta ile gidilecek okullara yerleştirilmesi ise bir çokzorluğu da beraberinde getiriyor. Manisa merkez ve ilçelerinde başarılı bir idarecilik görevine devam ederken değişik sebeplerle bir başka okula ataması gerçekleşmeyen gerçekleşse dahi ikametgâh ettiği yere değil de uzak bir ilçeye atamanın gerçekleşmesi öğretmenlerimizi ve okul idarecilerinin üzerine ayrı bir yük ve zorluklar getiriyor.

Tüm bu zorlukların ve tartışmaların gerekli müdahale ve çözüm yollarıyla aşılacağına inanıyorum. Unutmayalım ki değerlerin yaşatılması ve değişimi özümsemiş, geleceğe güvenle bakan bir nesil öğretmenlerin eseri olacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle Milli Mektep Okullarının açılması ve büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’e Başöğretmenlik ünvanının verilişinin yıldönümü olan 24 Kasım Öğretmenler Günü vesilesi ile tüm öğretmenlerimizin öğretmenler gününü kutluyor, vefat eden tüm öğretmenlerimize Allah’tan rahmet diliyor, önlerinde saygıyla eğilirken kendilerini minnetle anıyorum.

Hakan ÖZEN

 

Linkedin Google

Yorum Yazın :Misafir

Yorumda İsminizin Çıkması İçin Üye Girişi Yapmalısınız

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.

Yazarın Diğer Yazıları

01.12.2017 - Polisler Türkiye Cumhuriyeti’nin öz ve kahraman evlatlarıdır 26.08.2017 - Sümerbank davası ve Tekirdağ rakı fabrikasında yaşananlar 27.07.2017 - Bakanlıkta kriter ve Manisa’nın beklentisi 22.06.2017 - Askerim hastalanmasın! 28.02.2017 - DARBELER DÖNEMİNDEN GÜÇLÜ ÜLKE TÜRKİYE HEDEFİNE 12.01.2017 - Doların yükselişi ve yapılması gereken hamleler 19.12.2016 - Tehlikenin farkında mıyız? 30.11.2016 - Başkanlık sistemi ve Türkiye 25.11.2016 - Öğretmenlik insanlık tarihinin en ölümsüz mesleğidir 25.10.2016 - KAMUDA AÇIĞA ALINANLAR VE TUTUKLU GAZETECİLER 20.10.2016 - Uluslararası Yunus Emre Günleri’nin ardından 09.10.2016 - ULUSLARARASI YUNUS EMRE GÜNLERİNDE ŞİİR VE ŞUUR BULUŞACAK 29.06.2016 - BAŞKAN MEHMET ÇERÇİ'YE NAÇİZANE TAVSİYEMDİR
Copyright © 2015 ManisaObjektifHaber.com İHA abonesidir.
www.ManisaObjektifHaber.com
info@ManisaObjektifHaber.com
Rss Mobile @ManisaObjektifHaber /ManisaObjektifHaber

Manisa Valiliği Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehzadeler Belediyesi Yunusemre Belediyesi Manisa Emniyet Müdürlüğü Celal Bayar Üniversitesi Basın İlan Kurumu Basın Yayın EGM İhlas Haber Ajansı

Kurumsal

Künye İletişim Reklam

Yayın İlkeleri

Yayın Meslek İlkelerine Uymaya Söz Vermiştir Yazıların Sorumluluğu Yazarlarına Aittir