Manisa’dan 2014 yılında 3 milyar 85 milyon lira genel bütçe geliri elde edilirken Manisa’ya 2014 yılında 400 milyon lira kamu yatırımı yapılmıştır. Manisa’dan 2015 yılının ilk dokuz ayında 3 milyar lira genel bütçe geliri elde edilirken Kalkınma Bakanlığı 2015 yılı Kamu Yatırımları Programına göreManisa’ya 323 milyon lira kamu yatırımı yapılmıştır. Genel bütçeye katkısı bakımından 15 inci sırada yer alan Manisa, 2015 yılında kamu yatırımlarından aldığı pay bakımından 31 inci sıradadır. Dolayısıyla AKP, Manisa’dan parayı toplamakta başka illere yatırım yapmaktadır.Ülkemizde toplam işgücünün yüzde 23,8’i tarımda istihdam edilirken 1 milyon 376 bin nüfusa sahip olan Manisa’nın yüzde 40,8’i yani 550 bin kişi tarımda istihdam edilmektedir. Manisa; üzüm, kiraz, tütün ve zeytin üretiminde ülke birincisi konumundadır. Manisa tarımsal üretimde birinci sırada iken 2015 yılında aldığı 54 milyon liralık tarımsal kamu yatırımıyla 81 il arasında 21 inci sıradadır. Oysa tarımsal üretimde son sıralarda yer alan Diyarbakır’a 2015 yılında 495 milyon liralık tarımsal yatırım yapılmıştır. 14 yıllık AKP döneminde Manisa’ya 279 milyon liralık tarımsal yatırım yapılmışken aynı dönemde Diyarbakır’a 2 milyar 870 milyon liralık tarımsal yatırım yapılmıştır.
Manisa nüfus bakımından 14 üncü sırada iken Manisa 2015 yılında aldığı eğitim yatırımı bakımından 35 inci, sağlık yatırımı bakımından 21 inci sıradadır. Alan büyüklüğü bakımından 18 inci sırada yer alan Manisa ulaştırma-haberleştirme alanında aldığı 53 milyon liralık kamu yatırımıyla 26 ncı sıradadır. Yine 2015 yılında Manisa turizm yatırımlarında 34 ve konut yatırımlarında 46 ncı sıradadır.
Kamu yatırımları adaletli bir şekilde yapılmamakta, bastıran siyasiler illerine istedikleri yatırımları yaptırmaktadır. Umarız 2015 yılında Manisa Kamu Yatırımlarından hak ettiği payı alır. Biz Manisa’ya hak ettiği tarımsal yatırımların yapılması konusunda ne gerekiyorsa yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Artık AKP Manisa Milletvekilleri de bu konuda ilgili bakanları ve bürokratları sıkıştırmalıdır.
Üzüm üreticisini zor günler bekliyor
Rusya’nın Türkiye’den yaş sebze ve meyve ithalatını durdurmasından n çok etkilenen illerden biri de Manisa’dır. 2014 yılında sadece Alaşehir’den 385 bin ton ihracatı yapılmıştır. Bu ihracatın 232 bin tonu Rusya’ya yapılmıştır. Yaş üzüm ihracatının yüzde 75’i Rusya’ya yapılmaktadır. Alaşehir’den 2014 yılında ihraç edilen 251 bin ton üzümün 170 bin tonu Rusya’ya ihraç edilmiştir. 2015 yılının ilk 11 ayı itibariyle Alaşehir’den Rusya’ya 110 bin tonu Rusya’ya ihraç edilmiştir. Rusya’ya ihraç edilen üzümlerin % 70-80’nin kalite ve AB standartları açısından başka bir ülkeye ihraç edilmesi mümkün değildir. Rusya’nın yaş sebze ve meyveye uyguladığı ambargoya devam etmesi durumunda gelecek sezon 0üreticiler üzümlerini kurutmalık olarak değerlendirecekler bu da kuru üzüm fiyatlarının düşmesine ve çiftçilerimizin maliyenin altında üzüm satmasına neden olacaktır. Başbakan Ahmet Davutoğlu AKP’nin Manisa kongresinde 60 bin ton üzüm alacaklarını söylemiştir. Ancak Bakanlar Kurulu Kararında okullarda dağıtılacak üzüm 600 ton olarak belirlenmiş ve okullarda üzüm dağıtılmasına yönelik Bakanlar Kurulu Kararı sadece 2014-2015 öğretim yılı için çıkarılmış ve 26 Mayıs 2015 ile 26 Haziran 2015 tarihleri arasında okullarda 25’er gramlık paketler halinde dört defa kuru üzüm dağıtılmıştır. Okullarda kuru üzüm dağıtılması için yeni bir Bakanlar Kurulu Kararına ihtiyaç vardır. Okullar eylül ayında açılmasına ve aradan dört ay geçmesine rağmen okullarda kuru üzüm dağıtılmamaktadır. Son aldığımız bilgelere göre okullarda kuru üzüm dağıtılmasına yönelik yeni bir Bakanlar Kurulu Kararı çıkarılmayacak ve okullarda kuru üzüm dağıtılmayacaktır.
Üzümcünün sorununu ancak MHP çözer.
TARİŞ yıllardır piyasadaki arz fazlası üzümü alarak piyasayı regüle etmektedir. Ancak son yıllarda TARİŞ kaynak yetersizliği nedeniyle piyasayı regüle edecek alım yapamamakta bu nedenle de üzüm fiyatları düşmektedir. TARİŞ’e kuru üzüm kuru üzüm alımında kullanılmak üzer 100 milyon lira kaynak aktarılmasına yönelik kanun teklifi verdik. Ancak bu kanun teklifimiz AKP tarafından gündeme alınmamıştır. Ayrıca ülkemizin en önemli ihraç kalemlerinden biri olan üzüm destekleme kapsamına alınmalıdır. Yaş ve kuru üzüm ihracat teşvikleri artırılmalı ve peşin olarak ödenmelidir.
Manisa’nın Sorunlarına Yönelik Meclis Araştırma Önergesi verdik.
Manisa’nın birçok sorunu vardır. Muhalefet olarak bizim görevimiz bu sorunları Meclis’e taşıyarak çözüm bulmaktadır. Manisa’nın sorunlarıyla ilgili olarak vermiş olduğumuz Meclis Araştırma Önergeleri şunlardır: Gediz Nehri ve Havzasındaki çevre kirliliğinin araştırılmasına yönelik Meclis Araştırma Önergesi, Çaldağında açık liç yöntemiyle kullanılan sülfürik asidin insan sağlığı, yeraltı ve yerüstü kaynakları, çevre ve tarım arazileri üzerindeki etkilerinin araştırılmasına yönelik Meclis Araştırma Önergesi, Soma’daki hava kirliliğinin insan ve çevre sağlığına etkilerinin araştırılmasına yönelik Meclis Araştırma Önergesi,Bağcılık sektörü ve üzüm üreticilerinin sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesine yönelik Meclis Araştırma Önergesi. Manisa ilinin sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesine yönelik Meclis Araştırma Önergesi, zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesine yönelik Meclis Araştırma Önergesi, Manisa'daki tarımsal sulama sorunu olmak üzere su kaynaklarındaki azalışın araştırılarak alınmasına yönelik Meclis Araştırma Önergesi, tütün, pamuk ve mısır üreticilerinin sorunlarının araştırılmasına yönelik Meclis Araştırma Önergeleridir.
Yorum Yazın :Misafir