ASAYİS EKONOMİ MAGAZİN SPOR POLİTİKA GENEL YEREL DÜNYA SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT İLÇELER
SON DAKİKA :

14 MART TIP BAYRAMI

14 MART TIP BAYRAMI

Sultan II. Mahmut'un yenilikçi hareketleri sonucu, hekimbaşı Mustafa Behçet Efendi'nin de katkılarıyla batılı anlamda ilk tıp mektebi olan, Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire 14 Mart 1827 Çarşamba günü Şehzadebaşı'ndaki Tulumbacıbaşı Konağı'nda kurulmuş. Bu şekilde, tıp tarihimizde 14 Mart yerini almış. Aynı bina içinde Tıphane ve Cerrahhane eğitimlerini ayrı ayrı yapıyormuş. Tıp eğitimi o yıllar batıda olduğu gibi dört yılmış, son sınıfta hocalar tarafından usta ve yetenekli olanlar tesbit edilerek sınava alınır ve başarılı olanlar askeri hastanelere veya ordunun tabur alaylarına muavin tabip unvanı ile tayin ediliyorlermiş. Orada bir hekimin gözetiminde birkaç sene çalışıp deneyim kazandıktan sonra da serbest hekim olarak çalışmaya başlarlarmış.

14 Mart 2005 — Tıp Bayramı, ilk kez, 1. Dünya savaşı sonunda, İstanbul'un işgal edildiği günlerde, yabancı işgal kuvvetlerine karşı tıp öğrencilerinin bir tepkisi olarak 1919 yılında kutlandı. Günümüze kadar gelen bu 14 Mart kutlamaları, artık içinde bulunduğu haftayı da kapsayacak şekilde, “Sağlık Haftası” olarak kutlanıyor.

Günümüzde tıp eğitimi en uzun eğitimlerdendir,  6-7 sene temel tıp eğitimi, branşa göre 4-7 sene uzmanlık eğitimi şeklindedir. Bu uzun eğitime ve zorlu çalışma koşullarına rağmen tıp fakültelerinin en çok tercih edilen ve popüler fakülteler olması, bu mesleğe emek verenlerin gurur kaynağıdır. Hekimler zor şartlarda çalışmakta ayrıca hasta ve yakınlarının yüksek beklentileri baskı oluşturmakta bu durum sonunda iki taraf birbirini anlamakta zorlanmaktadır. Hekimler ailesine çocuklarına göstermediğifedakarlık ve hoş görüyü hastalarına göstermektedir. Bu nedenle hekim yada sağlık çalışanlarına sözel yada fiziki şiddet aklından geçirenlere on kere yüz kere düşünmelerini tavsiye ederim. Düşünün ki: siz den sonra hekim, hasta bakmaya ve müdahale ye devam edecektir, o hastaların haklarına saygı göstermek zorundasınız. Şiddet uygulayanlara da en ağır cezaların verilmesi gerekmektedir.

Bu baskı ve şiddet sarmalı yanında sağlık çalışanlarının özlük hakları maalesef yetersizdir. Aktif çalışırken döner sermaye den performans karşılığı iyi bir ücret aldıkları söylenebilir, ancak emeklilerin durumu gerçekten insan onuruna zamanında canımızı emanet ettiğimiz hekimlerin hekimlik onuruna aykırıdır. Sayın başbakanımızın değerli eşleri hekim olduğu için bizi anlayacak ve gerekli adımları atacaktır. Şehir hastaneleri projeleri benim düşünceme göre hekim, sağlık çalışanları ve halkımızı sömüren kurumlar olacaktır. İnşallah yanılırım. Şehir hastanelerine yatırım yapacak yatırımcıların özel hastane sektörüne girmeleri gerekir. Zarar riskinin olmadığı bir yatırım adil değildir.

Tüm bu olanaksızlık ve kötü durumlara rağmen ülkemiz tıbbı dünya sıralamasında ilk sıralara oynamaktadır, çok başarılı işler yapılmaktadır. Sağlık turizmi ile Avrupa, Ortadoğu, asya ve afrika ülkelerinden çok sayıda hasta ülkemizde tedavi olmaktadır.  Önümüzdeki yıllarda bu girdi daha artarak devam edecektir, ekonomideki ağırlığımız artacaktır.

Şiddetsiz, özlük haklarının iyileştirildiği, başarıların zirve yaptığı, hastaların ve hekimlerin mutlu olduğu 14 Mart Tıp bayramlarında buluşmak dileği ile…

Sağlıkla kalın, mutlu kalın....

Op. Dr. Mümtaz KAHYA

Linkedin Google

Yorum Yazın :Misafir

Yorumda İsminizin Çıkması İçin Üye Girişi Yapmalısınız

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.

Yazarın Diğer Yazıları

01.04.2016 - HAYATIMIZI ŞEKİLLENDİREN SINAVLAR 23.03.2016 - Yerel Seçimlerin Üzerinden 2 Yıl Geçti; Nasıl?... 14.03.2016 - 14 MART TIP BAYRAMI 08.03.2016 - KATI ATIK BERTARAF TESİSİ 01.03.2016 - MEME KANSERİ ・ 1 23.02.2016 - İyi Huylu Meme Hastalıkları - 4 16.02.2016 - İyi Huylu Meme Hastalığı-3 08.02.2016 - İYİ HUYLU MEME HASTALIKLARI - 2 27.01.2016 - İYİ HUYLU MEME HASTALIKLARI-1 15.01.2016 - H1N1 (Domuz Gribi) 06.01.2016 - Sağlık Afiyette…
Copyright © 2015 ManisaObjektifHaber.com İHA abonesidir.
www.ManisaObjektifHaber.com
info@ManisaObjektifHaber.com
Rss Mobile @ManisaObjektifHaber /ManisaObjektifHaber

Manisa Valiliği Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehzadeler Belediyesi Yunusemre Belediyesi Manisa Emniyet Müdürlüğü Celal Bayar Üniversitesi Basın İlan Kurumu Basın Yayın EGM İhlas Haber Ajansı

Kurumsal

Künye İletişim Reklam

Yayın İlkeleri

Yayın Meslek İlkelerine Uymaya Söz Vermiştir Yazıların Sorumluluğu Yazarlarına Aittir