ASAYİS EKONOMİ MAGAZİN SPOR POLİTİKA GENEL YEREL DÜNYA SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT İLÇELER
SON DAKİKA :

BİR KENTİ YÜKSELTMEK

BİR KENTİ YÜKSELTMEK 

Türk tarihine hakim olanların bildiği bir kavram vardır. Nedir o ? Bu kavramın adı : ‘’devlet-i ebed müddet’’ anlayışıdır. Türk devletleri cihana hükmederken, barış için, insanlığı ve dinlerini, değerlerini yükseltmek için bu amaç uğruna kılıç sallamışlardır. Bizler millet olarak şanlı tarihimizle gurur duyuyoruz. Bu bizim en doğal hakkımız. Askeri tarih alanında yapmış olduğu başarıları bu yazıya sığdıramayız. Turan taktiği gibi bir taktiği bulup bu taktiği hem karada, hem de denizde uygulamak Türk milletinin askeri açıdan ne derecede başarılı olduğunun bir göstergesidir. Fakat şurası bir gerçektir ki; sadece askeri bakımdan değil aynı zamanda kültürel açıdan güçlü eserler ortaya koyarak dünyanın kalkınmasında, bilimin ilerlemesinde ciddi bir payımız olduğu açıktır. Farabi, Mimar Sinan, Ebusuud Efendi, Evliya Çelebi, Hezarfen Ahmet Çelebi sadece aklıma gelen birkaç medeniyet tarihimiz adına önemli isimlerden. 

Peki biz onların torunları olarak bugün neler yapıyoruz ? 

Onların inşa ettiği, bize verdiği kentlerin dokusuna ne kadar sahip çıktık? 

Bu yazıyı okuyan herkesin bu soruları kendilerine sormasını istiyorum. Ben üzülerek söylemekteyim, Manisa kültürel açıdan son derece kıymetli bir il olmasına rağmen insanlar bunun değerini bilmiyor. Yaşadığımız kentin kaç tane medeniyete ev sahipliği yaptığını biliyor musunuz ? Lidya, Pers, Selçuklu, Osmanlı medeniyetlerinin bıraktığı izlerle gurur duyarken bunlara bu derece az sahiplenmek kentin tarihi ve geleceği adına son derece hazin bir durumdur. 

İnsanlar yaşarlar ve ölürler. Ancak kendilerine miras bırakmak isteyenler böyle anılmazlar. Onlar daima hafızamızda diridir ve yaşarlar. Fikirleri, eserleriye hayatta kalır bazı insanlar. Onlar hep en güzel sözlerle anılırlar. Onlar kendileri için değil, kentleri için, ülkeleri için çalışırlar. Manisa tarih içinde yüzen bir şehir. Tarih boyunca, uygarlıklar bu topraklar için kılıç sallamış. Osmanlı geleceğin hükümdarlarının bu topraklarında yetiştirmiş, bundandır ki Şehzadeler kenti olarak anılır olmuş Manisa. 

Şehrimizde ünlü bir cami vardır, tüm Manisalıların bildiği. Sultan Camii’nden söz ediyorum. Ayşe Hafsa Sultan’ın rahatsızlanması sonucunda Merkez Efendi’nin sultana şifa olarak bulunan bir macun bulur: Mesir Macunu… 

Yıllardır bu macun, baharı gelişiyle birlikte Sultan Cami kubbe ve minarelerinden halka saçılır. Ayşe Hafsa Sultan, aradan asırlar geçmesine rağmen böylesine muazzam bir kültürel değeri kentimize bırakarak kentimizi yükseltmiştir. Doğma büyüme Manisalı olan kaç insan bu değerlere gerçek manada sahip çıkıyor? Sahip çıkan bir kitlenin olduğundan şüphem yok. Yapmamız gereken çocuklarımıza, çevremize kültürel değerlerin öneminden bahsedebilmek ve bu değelerin kıymetini aktarabilmek. 

Mesir ve Ayşe Hafsa Sultan sadece birer örnekti. Söz konusu kent Manisa ise, bu örnekler çoğalabilir. 

Hoşçakalın… 

Necdet Cura

 

Linkedin Google

Yorum Yazın :Misafir

Yorumda İsminizin Çıkması İçin Üye Girişi Yapmalısınız

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.

Yazarın Diğer Yazıları

03.02.2018 - BU GELEN TÜRK ORDUSUDUR! 20.01.2018 - EMANETE BÖYLE Mİ SAHİP ÇIKILIR ? 06.01.2018 - BİR KENTİ YÜKSELTMEK 23.12.2017 - BU YILIN TAHLİLİ 10.12.2017 - OSMANLI DEVLETİ’NİN MANEVİ KİMLİĞİ 26.11.2017 - MANİSA’NIN MÜZELERE İHTİYACI VAR 08.11.2017 - 30 AĞUSTOS TARİHİNİN ARDINDAN
Copyright © 2015 ManisaObjektifHaber.com İHA abonesidir.
www.ManisaObjektifHaber.com
info@ManisaObjektifHaber.com
Rss Mobile @ManisaObjektifHaber /ManisaObjektifHaber

Manisa Valiliği Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehzadeler Belediyesi Yunusemre Belediyesi Manisa Emniyet Müdürlüğü Celal Bayar Üniversitesi Basın İlan Kurumu Basın Yayın EGM İhlas Haber Ajansı

Kurumsal

Künye İletişim Reklam

Yayın İlkeleri

Yayın Meslek İlkelerine Uymaya Söz Vermiştir Yazıların Sorumluluğu Yazarlarına Aittir