ASAYİS EKONOMİ MAGAZİN SPOR POLİTİKA GENEL YEREL DÜNYA SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT İLÇELER
SON DAKİKA :

30 AĞUSTOS TARİHİNİN ARDINDAN

1071 Yılında Alparslan önderliğinde bu toprakları kendilerine yurt kılan Türkler, 1683 yılına kadar Avrupalıların korkulu rüyası olmaya devam etti. II.Viyana Kuşatması artık bizlerin Avrupa üzerinden çekilmesinin başlangıcının tarihidir. Bu tarihten itibaren bizler için acı olarak adlandıracağımız dönemler başlar. Zaman zaman toparlansak bile bu kalıcı sürmemiştir. 

Büyük imparatorlukların çöküşü öyle kolay olmaz. Osmanlı ise çekilirken arkasında büyük izler bırakarak çekilmiştir. Bu izleri görmek isteyenler Balkanlar turu yapabilir. 

I.Dünya Savaşı sonucunda, Osmanlı Devleti büyük bir hezimete uğramıştı. Müttefikleri Almanya, Avusturya-Macaristan ve Bulgaristan’da yenilgiye uğrayan devletler arasındaydı. 

Avrupalı devletlerin ‘’The Great War’’ olarak adlandırdıkları I.Dünya Savaşı neticesinde topraklarımız İtilaf devletleri tarafından işgale uğramıştı. Türk milleti ise varını yoğunu ortaya koyup 3 cephede savaş verdi. Doğu, Batı ve Güney cepheleriydi onlar. 

Doğu cephesinde Kazım Karabekir komutasındaki Türk askeri Ermenilere karşı güçlü bir zafer kazandı. Hemen ardından Gümrü, Kars gibi antlaşmlar imzalandı ve bu antlaşmalar bugünkü Doğu hudutlarımızın çizilmesini sağladı. 

Güney cephesi ise Anadolu insanının yurduna ne kadar büyük ölçüde bağlı olduğunu bizlere kanıtlıyordu! Burada Kuvay-ı Milliye adını verdiğimiz yerli halk vardı. Antep, Maraş ve Urfa illerinde büyük çaplı direnişler kendini gösterdi. 

Savaşın kaderini belirleyen cephe ise Batı Cephesi olmuştu. İngiliz destekli Yunan ordularına karşı büyük mücadeleler verdik. En sonunda onları Ege’nin soğuk sularını tattırdık. 

Yunan çekilmeye başlarken Türk yurdunu ateşe salarak yakıyordu. Bu konuda Manisalı bir yazar olan İlhan Berk’in hatıratlarını okumanızı tavsiye ederim. 

Manisa sizlerin de bildiği üzere bir ‘’Şehzadeler’’ şehridir. Fatih, Kanuni gibi padişahların yetiştiği Saray-ı Amire ise bu ‘’Büyük Manisa Yangını’’ esnasında yok olmuştur. Bu başta Manisa olmak üzere tüm ülkemiz adına ciddi bir kayıptır. Nasıl Balkan Savaşları esnasında 

Edirne’deki sarayımız yok olmuşsa, Yunan bu sefer bizim sarayımızı da yakmıştır. Atatürk bu konuda bakın neler diyor…. 

Aziz Manisalılar! Ben Manisa’yı yangınlar içinde harap ve türâb bir halde görmüştüm. Muhterem Manisalılar! Ben sizi zulmetten, ateşten, esaretten henüz kurtulduğunuz bir zamanda görmüştüm. Fakat o günkü halleri itiraf ederim, hakiki teessürle telakki etmedim. Gerçi siz zulüm ve taarruzun şiddetli darbelerinden henüz kurtulmuştunuz. 

Yangınlar içinde harap ve türab bir kent… 

Şehzadeler ilçemiz sınırlarında kalacaktı Saray-ı Amire… 

Bu bakımdan bir tek sarayımız değil daha pek çok eserimiz yakılmıştır. 

2728 dükkandan 279 dükkan, 40 han ve otelden 5 han, 9 hamamdan 2 hamam kalmıştı. Bu rakamlar yangının ne derecede olduğunu gösterir. 

Şuan kalan eserlere gözümüzün nuru gibi bakmamız gerekirken, onları sprey boya ile boyamak nedir? Düpedüz tarihimize ve bizzat kendimize yapılan saygısızlıktan başka bir şey değildir. 

Umarız 30 Ağustos gibi milli bayramların bilincine varan bir nesil ve yetişir ve Mete Han’dan Mustafa Kemal’e bütün atalarının kanına sahip çıkan kutlu bir geleceğimiz olur. 

Esen kalın!

Necdet CURA

Linkedin Google

Yorum Yazın :Misafir

Yorumda İsminizin Çıkması İçin Üye Girişi Yapmalısınız

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.

Yazarın Diğer Yazıları

03.02.2018 - BU GELEN TÜRK ORDUSUDUR! 20.01.2018 - EMANETE BÖYLE Mİ SAHİP ÇIKILIR ? 06.01.2018 - BİR KENTİ YÜKSELTMEK 23.12.2017 - BU YILIN TAHLİLİ 10.12.2017 - OSMANLI DEVLETİ’NİN MANEVİ KİMLİĞİ 26.11.2017 - MANİSA’NIN MÜZELERE İHTİYACI VAR 08.11.2017 - 30 AĞUSTOS TARİHİNİN ARDINDAN
Copyright © 2015 ManisaObjektifHaber.com İHA abonesidir.
www.ManisaObjektifHaber.com
info@ManisaObjektifHaber.com
Rss Mobile @ManisaObjektifHaber /ManisaObjektifHaber

Manisa Valiliği Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehzadeler Belediyesi Yunusemre Belediyesi Manisa Emniyet Müdürlüğü Celal Bayar Üniversitesi Basın İlan Kurumu Basın Yayın EGM İhlas Haber Ajansı

Kurumsal

Künye İletişim Reklam

Yayın İlkeleri

Yayın Meslek İlkelerine Uymaya Söz Vermiştir Yazıların Sorumluluğu Yazarlarına Aittir