ASAYİS EKONOMİ MAGAZİN SPOR POLİTİKA GENEL YEREL DÜNYA SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT İLÇELER
SON DAKİKA :

ZEDELENEN ADALET

Bu haftaki yazıma Konfüçyus’un çok sevdiğim bir sözü ile başlamak istiyorum.“Adalet kutup yıldızı gibi yerinde durur ve geri kalan herşey onun etrafında döner.”

İnsan ilişkilerinde en temel ahlaki değerlerden biridir ADALET. Adalet, her şeyde hakkı gözetmek ve hak edene hakkını vermektir. Adalet en başta doğru olmayı gerektirir.  Gerektiğinde risk almayı hatta doğruluk adına kötü olmayı göze almaktır. En yakınlarının, sevdiklerinin aleyhine; düşmanının lehine karar verebilmektir kimi zaman.

İnsanların refah ve mutluluk içinde yaşamasının temel gerekliliklerinden birisi adaleti sağlamaktır. Gerçek anlamda adaletin sağlandığı bir ülkede neredeyse tüm insanlar mutludurlar. Adaleti sağlama görevi ise genel anlamda devlet yöneticilerine aittir.

Adaletsiz bir ülke karışıklığa (anarşizm) mahkûmdur.Adaletin sağlanmadığı toplumlarda insanlar mutsuzdur ve gerek devlet yöneticilerine gerekse de diğer insanlara karşı güvensizdirler. Orada Adalet yoksa insanlar yanlı kararlar ile kendi adaletlerini sağlamak adına ADİL OLMAYAN ile birleşerek sadece kendi adaletlerini sağlamaya çalışırlar.

Adalet toplumsal bir değer gibi gözükse de bizzat bireyin kendi hayatını yönlendirmesinde temel bir değer haline gelmelidir. Esasında hayatımız seçimlerden oluşur. Yaptığımız her iş, verdiğimiz her tepki, sergilediğimiz her tutum gerçekte diğer tüm alternatifler arasından uygun bulduğumuz ve seçtiğimizdir. Seçimlerimizi, içimizde gerçekleştirdiğimiz bir takım değerlendirmeler sonucunda yaparız.

Adalet kavramının zıddı ve karşıtı ise haksızlık ve zulümdür. Değerlerimizinyozlaştığı ve kaybolduğu günümüzde adalet yerine birbirini ezme gayreti meydana çıktı.Güçlü olan aciz,savunmasızlara karşı kendilerini üstün görmeye başladı.

Peki adaleti kimler sağlamalı?

İnsanları değerlendirirken ölçütümüz onların dürüst ve ahlaklı olmaları mı? Yoksa bize nasıl davrandıkları, sahip oldukları güç, itibar, zenginlik, mevki ya da fiziksel görünümleri mi? Bazen kötü şeylerden de mutlu olabiliyor muyuz? İyi-doğru birine kendimizi uzak hissederken, kötü eylemlerde bulunanlara sempati besleyebiliyor muyuz? Eğer cevap evet ise bu SENDEN ADALET BEKLENEMEZ demektir. Çünkü olayları ya da kişileri değerlendirirken hak ve adalet temeline dayanmıyorsun demektir. Çünkü adalet öncelikle adil-temiz-saf bir niyet üzere olmayı gerektirir.Ölçüt yanlış ise, değerlendirmeler çoğunlukla yanlış olacak, bu değerlendirmeler sonucunda sergilediğimiz davranışlar ahlaki olmayacaktır.

Şimdi ülkemizde ADALETİN BU DENLİ YARA ALDIĞI bir ortamda bunu derleyip toplayacak, zedelenen bu güveni yeniden kuracak olan ve halkın arasında “ADALETİN KESTİĞİ PARMAK ACIMAZ” diyenlerin çoğalabilmesi için enbüyük görev ise adaleti sağlamakla sorumlu bulunan yargı mensuplarında.

Bu demek değil ki işi yargı mensuplarına atarak sen sorumluluktan kurtulacaksın. Yok öyle SEN ADALETİN SAĞLANMASI İÇİN ÜZERİNE DÜŞENİ YAPACAKSIN Kİ, bütün insanlar adaletin sağlanması için üzerine düşeni yapacak, onu sağlamayı sadece devlet yöneticilerine bırakmayacak. Adalet sadece insanlar için geçerli değil; hayvanlar hatta bitkiler için de geçerli olmalıdır. Burada siz hiç eziyet eden bitki-eziyet eden hayvan gördünüz mü? Tabi ki hayır değil mi, eziyet ve işkence deyince insanoğlunun en iyi bildiği şeylerdir kendileri….

BU bağlamda ADALETLİ OLMAK zor, adaleti tecelli ettirmek ise en zor olanı bu ateşten gömleği giyenlerin kararlarında hep HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ esası ile hareket etmeleri dileğiyle…..

Av. Haşim Çelik

Linkedin Google

Yorum Yazın :Misafir

Yorumda İsminizin Çıkması İçin Üye Girişi Yapmalısınız

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.

Yazarın Diğer Yazıları

08.07.2016 - TATİLİMİZ MÜBAREK OLSUN 24.06.2016 - KİME ANNE KİME BABA DENİYOR DU? 10.06.2016 - AYNADAKİ KATLİAMCI 20.05.2016 - POSTAL İLE BESLENENLERE 07.05.2016 - SİYASET VE ZENGİNLİK 21.04.2016 - MERHAMET DURAĞI 25.03.2016 - ERKEK OLUNCA ADAM DA OLUNMUYORDU Kİ! 10.03.2016 - ATLARKEN GİDEN İNSANLIĞIMIZA 26.02.2016 - KORKU BAŞKENTİ 03.02.2016 - DAMARLARIMIZDAKİ DOLAŞAN ŞİDDET 20.01.2016 - ZEDELENEN ADALET 13.01.2016 - AMERİKAN RÜYASI 06.01.2016 - HÜZÜNLER ÜLKESİ
Copyright © 2015 ManisaObjektifHaber.com İHA abonesidir.
www.ManisaObjektifHaber.com
info@ManisaObjektifHaber.com
Rss Mobile @ManisaObjektifHaber /ManisaObjektifHaber

Manisa Valiliği Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehzadeler Belediyesi Yunusemre Belediyesi Manisa Emniyet Müdürlüğü Celal Bayar Üniversitesi Basın İlan Kurumu Basın Yayın EGM İhlas Haber Ajansı

Kurumsal

Künye İletişim Reklam

Yayın İlkeleri

Yayın Meslek İlkelerine Uymaya Söz Vermiştir Yazıların Sorumluluğu Yazarlarına Aittir