ASAYİS EKONOMİ MAGAZİN SPOR POLİTİKA GENEL YEREL DÜNYA SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT İLÇELER
SON DAKİKA :

ANAVATANDA YAŞAYAN DEĞERLİ SOYDAŞLARIMIZ…

Öncelikle Yavruvatan’dan sizlere kucak dolusu sevgi ve selamlarımızı gönderiyoruz.

Kıbrıs adası, doğu Akdeniz’de yer alan ve Türkiye kıyılarına 64 km, Suriye’ye 96 km ve Mısır’a 400 km uzaklıkta bir adadır. Sicilya ve Sardunya’dan sonra Akdeniz’in en büyük üçüncü adasıdır. Kıbrıs, kıtalar arasında yer alan stratejik, ticari ve dini, konumu nedeniyle asırlar boyunca birçok medeniyete evsahipliği yapmıştır. 3355 km2 lik yüzölçümüne sahip Kuzey Kıbrıs’ta 10.000 yıllık geçmişe tanıklık eden tarihsel ve kültürel mirasın izleri ile buluşabilirsiniz. M.Ö 8000 yılı ilk insan izinin ada üzerinde başladığı dönemdir. Neolitik dönemden günümüzeYüzyıllar boyunca iz bırakan uygarlıklar arasında, Fenikeliler, Asurlular, Mısırlılar, Ptolomeler, Persler, Helenler, Romalılar, Bizanslılar, Lüzinyanlar, Venedikliler Osmanlı İmparatorluğu ve İngiliz İdaresinin izlerini görebilirsiniz.

Tarih boyunca Alashia, Kittim, Yadnana, Hettim isimlerini alan Kıbrıs adasının ismi için en güçlü teori adada çok fazla bulunan ve ’Cuprrum, Cyprium’ olarak bilinen bakırdan geldiğidir.

Beş ilçeden oluşan 300 bin nüfuslu Kuzey Kıbrıs’ın her köşesi görülmeye değerdir..Kuzey Kıbrıs’ta yıl boyunca (4 mevsim 12 ay), Girne’den Lefkoşa’ya, Güzelyurt’tan Lefke’ye, İskele’den Karpaz’a, ve Mağusa’ya , Sizleri ; Tarihi, Kültürel, Doğal, Otantik ve Romantik bir tatil çağrısı yapıyoruz.

Her mevsim başka bir güzel olan Kuzey Kıbrıs’ta, zeytin, harup, kızılçam, servi ağaçları ve yeşil maki bitki örtüsü hakim dokuyu oluşturmaktadır. Oldukça verimli topraklara sahip Kuzey Kıbrıs’ta dört mevsim farklı renklere bürünen şaşırtıcı güzellikteki bitki örtüsü kendini gösterir. Portakal, turunç, limon, mandalina, greyfurt gibi narenciye ürünleri yanında karpuz,Patates gibi sebzeler ve birçok meyve türü yetiştirilmektedir. Kıyı kesimleri okalüptüs ve akasyalar, dağlar ise güzel kokulu çam ağaçları ile kaplıdır.

Oldukça sağlıklı bir iklime sahip Kuzey Kıbrıs’ta, tipik Akdenizik iklimi hakimdir.Yazları uzun ve sıcak, kışları ise kısa ve az yağışlı dır. Soğuk rüzgarlar, don ve kar kavramları, Kuzey Kıbrıs için bilindik şeyler değildir.Yağışla rçoğunluk layağmur şeklinde olmakta, nadiren Girne sıra dağlarına kısa sürede eriyen kar düşmektedir.En soğuk Ocak ayı ortalaması 10 derece, en sıcak Temmuz ayı ortalaması 40 derecedir. Yıllık ortalama sıcaklık ise 19ºC’ (66ºF) derecedir.

MEDENİYETLERİN BAŞKENTİ LEFKOŞA - tarihin büyüsü

Tarih sürecinde ismi, ‘Ledra,Lidra,Kermia’olarak da bilinen Başkent Lefkosa’nın yaklaşık 4.5 km.’lik Surlar ile çevrili bölümünde 11 Burç ve 3 Giriş kapısı bulunmaktadır.Lefkoşa’nın tarihi surlar içine girişi sağlayan 3 kapıdan biri olan 1567 tarininde Venedikliler döneminde yapılan,Girne Kapısı ( Porta Del Proveditore), Kıbrıs’taki Mevleviliğin önemli eserlerinden biri olan 16.yy dönemine ait Mevlevi Tekkesi,Lefkoşa’nın sembollerinden biri olmuş Venedik Sütunu-Dikilitaş, Günümüzde Kıbrıs El Sanatlarının ve Kültürünün yansıtıldığı bir mekan olarak düzenlenen, 16.yy. Osmanlı Dönemine ait 68 odadan oluşan Büyük Han Lefkoşa’yı adımlarken durulması gereken noktalardır. 1208-1326 tarihleri arasında Lüzinyan Döneminde inşa edilen St.Sophia Cathedral(Selimiye Camii) en önemli Gotik mimari yapılardan biridir.Lefkoşa surlar İçerisinde görülebilecek diğer Yerler ise Şunlardır ; Kumarcılar Hanı, Bedesten(St.Nicholas Kilisesi), Taş Eserleri Müzesi, Arabahmet Camisi, 1932 tarininde açılan Bandabuliya ve Arasta Çarşısı, Ermeni Kilisesi(Notre Dame de Tyre), Büyük Hamam,İngiliz Koloni Dönemi Yapıları, Samanbahçe Evleri, Arabahmet Mahallesi, Cumbalı Evler, II.Sultan Mahmut Kütüphanesi, St.Catherine Kilisesi(Haydarpasa Camii), St.Lucas Kilisesi, Saçaklı Ev, Luzinyan Evi, ve Yakın Geçmişe ait etnografik eserlerin sergilendiği 19.yy’a ait Derviş Paşa Konağı.

KUZEY KIBRIS’IN İNCİSİ GİRNE Antik mücevher  

Kuzey Kıbrıs turizminin en yoğun yaşandığı yer olan Girne,adalılık ve Akdenizlik karakterini yansıtan bir şehir durumundadır. Ağırlıklı olarak,Bizans,Lüzinyan ve Venedik Dönemi izleri taşıyan ve günümüze çok sağlam bir şekilde ulaşıp, çağdaş müzecilik anlayışı ile yeniden düzenlenen Girne Kalesi ve içerisinde oluşturulan bölümler ; Tanıtım Odası, Zindanlar, St.George Kilisesi, Vrysi Neolitik Yeri Canlandırması, Kırnı Mezarları, Akdeniz Mezar Kazısı Bölümü, Venedik Kulesi, Sarnıç,Lüzinyan Kulesi, ve M.Ö. 300 yıllarına tarihlendirilen 2300 yıl önceki bir yolculuğun tanığı,geminin sergilendiği, Batık Gemi Müzesi. Akdeniz’deki en güzel liman olarak kabul edilen,Tarihi Girne Limanı, KKTC’deki 3 dağ Kalesinden biri olan deniz seviyesinden 732 metre yüksekliğindeki St.Hilarion Kalesi ve sergi Bölümleri ; Tanıtım Odası,Barbikan,Kiler, Atölye,Mutfak,Kraliyet Sarayı,Sarnıç,Prens John Kulesi ve Bizans Kilisesi. İşte size bir şaheser. Fransız Gotik Mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Ortaçağ’ın Doğu Akdeniz’deki en görkemli eseri Bellapais Manastırı.

Girne Bölgesi’nde görülecek olan diğer yerler şunlardır ; Buffavento Kalesi, Archangel Michael Kilisesi ve İkon Müzesi, Güzel Sanatlar Müzesi, Halk Sanatları Müzesi, Sourp Magar Manastırı,Antiphonidis Kilisesi,Antik Lambousa Şehri, Kıbrıs Endemikleri, orkide türleri ve nadir bulunan yaban bitkilerinin bulunduğu Alevkayası Bölgesi ve Herbarium.

AÇIK HAVA MÜZESİ GAZİMAĞUSA

othello’nun şehri Her köşesi tarih ve gizem kokan Gazimağusa dünyanın sayılı tarih ve kültür mirasına sahip yerlerinden birisidir. Kıbrıs’ın en büyük Antik Şehir Krallıklarından biri olan ve uzun yıllar Kıbrıs’ın başkentliğini yapan Salamis Antik Şehrinin; Kıbrıs’ın en büyük Bazilikası St.Epiphanius Bazilikası, Campanopetra bazilikası,Agora, Salamis Nekropolü, Kral Mezarları ziyarete açıktır. İnanç turizmi Kapsamındaki en önemli yerlerden biri olan St.Barnabas Manastırı, İkon ve Arkeoloji Müzesi, W.Sheakespeare’in Othello Trajedyası’na konu olan hikayenin geçtiği 15.yy Venedik yapısı Othello Kulesi, St.Nicholas Katedrali(Lala Mustafa Pasa Camii),14.yy. Lüzinyan dönemine ait St.Peter and St.Paul Kilisesi (Sinan Pasa Camii-Buğday Camii), 1522 tarihli Venedik Sarayı(plazza del proveditore),1600’lü yılların başalrında yapılan cafer Paşa Hamamı,28.Çelebi Mehmet Türbesi, İkiz Kiliseler, 13.yy’a ait St.George of the Latins Kilisesi, 16. yy.!a tarihlendirilen St.George of the Greeks kilisesi,Nestorian Kilisesi, İkiz Kiliseler,1837-1876 tarihlerine ait Namık Kemal Zindanı, Akkule(Kara Kapısı-Ravelin), Deniz Kapısı(Porta del Mare), İncirli Mağarası ve Geç Tunç Çağına tarihlendirilen Antik Çağ’ın en önemli ticaret şehirlerinden biri olan Enkomi ve Alasya. 1298-1312 yılları arasında inşa edilen Lüzinyan krallarının taç giydikleri St.Nicholas Katedrali (Lala Mustafa Paşa) gotik sanatın harikulade örneklerinden biri olup,Osmanlı döneminde ilave edilen minare ile camiye dönüştürülmüştür.

DOĞA HARİKASI İSKELE/KARPAZ – bakir coğrafya

Doğal güzelliklerin, Tarihsel zenginlikle bütünleştiği İskele/Karpaz bölgesinde görülebilecek yerler şunlardır; dünyanın en güzel sahillerinden biri olan Altın Kumsal. İskele’deki Panagia Theodokou Kilisesi, İskele Doğal Hayat Müzesi, ve St.James Kilisesi. Beşparmak dağları üzerindeki 3 dağ kalesinden biri olan ve deniz seviyesinden yaklaşık 700m yüksekliğindeki Kantara Kalesi. Boltaşlı Köyündeki Kanakaria Kanakaria Kilisesi. Büyükkonuk, Kumyalı ve mehmetçik Köylerindeki Eko Turizm Alanları. Kaleburnu Köyündeki Kral Tepesi, Nitovikla Kalesi, Sipahi Köyündeki M.S 5 ve 6. yy’a ait taban Mozaikleri ile ünlü Ay.Trias Bazilikası, Arkaik döneme ait Dev Heykeller,Aphendrika (Urania), M.Ö 5.yy’a tarihlendirilen Ay.Philon Kilisesi, Altın Kumsal, Kıbrıs’ın sembollerinden eşeklerin bulunduğu Milli Park Alanı, Yürüyüş Turları ve Özel İlgi Turizmi için elverişli alanlar, M.Ö. 6000’e tarihlendirilen Kastros Neolitik Şehri ve Kıbrıs adasının en doğu ucunda yer alan ve kutsal olarak kabul edilen Apostolos Andreas Manastırı .

RENKLERİN UYUMU -GÜZELYURT/LEFKE – mavi, yeşil ve turuncu kardeşliği

Turuncu,Yeşil ve Mavi renklerin tüm ihtişamı ile görülebileceği,Güzelyurt-Lefke Bölgesi’nde ziyaret edilecek başlıca yerler şunlardır ; Güzelyurt Arkeoloji ve Doğa Müzesi, müze içerisinde sergilenen muhteşem güzellikteİ Müzesi, Kıbrıs’ın en önemli

Antik Şehir Krallıklarından biri olan Soli Antik Şehri, 4-6 y.y.’a tarihlendirilen eşşsiz güzellikteki yer mozaiklerinin bulunduğu Erken Hristiyanlık Dönemi’ne tarihlendirilen St.Auxibius Bazilikası, 3500-4000 kişilik Roma Tiyatrosu,ve Agora .Kıbrıs’taki özgün Pers mimarisi ile inşa edilen M.Ö 5. y.y.’a tarihlendirilen tek eser olan,137 odadan oluşan Vouni Sarayı, ve Athena Tapınağı. Yeşilırmak Köyündeki Guiness Rekorlar kitabı tarafından tescil edilmiş Asma, bölgedeki çilek-kolakas ve tarımsal alanlar, narenciye bahçeleri, “Anıtsal Zeytin” ve diğer ağaçlar, M.Ö. 5000 Neolitik Dönem’e tarihlendirilen Petra Tou Limnidi, Eski bir Türk Kasabası olan Lefke’deki Osmanlı ve İngiliz Dönemi Eserleri, Pir Pasa Camisi,Su Kemerleri, hurma ağaçları, Bakır Madeni alanları, Koruçam Köyündeki Ay.Georgios Maronit Kilisesi, Tepebaşı ve Çamlıbel arasında bulunan Mavi Köşk, Erken Tunç Çağı’na tarihlendirilen Toumba Tou Skuru şehri, Geç Bronz Dönemi’ne ait Pigades Tapınağı diğer önemli çekim noktalarıdır.

3 S( Sea- Sand- Sun)

Doğanın muhteşem güzellikler sunduğu Kuzey Kıbrıs’ın berrak denizleri ile altın sarısı kumsalları misafirlerini bekliyor.

Güneşin en sarı hali ile gülümsediği Kuzey Kıbrıs’ta serin Akdeniz suları ile serinleyerek, tüm yorgunluklar bir kenara itilebilir.Vucudunuzun ihtiyaç duyduğu detoksu gerçekleştirebilir, D vitamini depolayabilirsiniz.

Sabahın ilk ışıklarında eko turizm faaliyetleri sizlere yepyeni dünyaların kapılarını aralarken, ağustos böcekleri eşliğinde deliksiz bir siesta ile devam edecek uzun ve güzel gecelere dinlenmiş olarak hazırlanabilirsiniz.

Meltemlerin eşliğinde eşssiz Kuzey Kıbrıs mutfağının otantik tadını taa içinizde hissederken, limonata ile müthiş bir lezzete merhaba dersiniz..

KKTC TURİZMİ

Turizm Sektöründe, turizm potansiyelinin değerlendirildiği, ürün ve hizmetlerin çeşitlendirildiği, hizmet kalitesinin yükseltildiği, yerel ürünlerin öne çıkarıldığı, uluslararası standartlarda kurumsallaşıldığı, uluslararası bir marka haline gelindiği, çevrenin korunması ve gelişmesinin sağlandığı, doğal kaynakların, tarihi mirasın ve kültüreldokunun duyarlılıkla ele alındığı, korumakullanma dengesinin gözetildiği, sürdürülebilir büyüme ve istihdamın oluşturulduğu, bölgesel kalkınmaya katkının sağlandığı, bölgesel farklılıklara ve rekabet üstünlüğüne dayalı, sürdürülebilir karma bir turizm modelinin oluşturulması temel amaçtır.

KKTC’nin lokomotif sektörü olan turizmin sözde değil özde değerinin anlaşılması, farkındalığın yaratılması, geleceğe atılmış çok önemli bir adım olacağına inancımız tamdır.

Dünya Turizm Örgütü’nün verilerine göre 2010-2030 yılları arasında dünya turizmi yılda ortalama %3,3 oranında büyüyecek ve turist sayısına her yıl ortalama 43 milyon yeni bir kitle katılacaktır. 2030 yılında dünyada 1,8 milyar turist, 2 trilyon dolar harcama yapacağı ve bizimde içinde bulunduğumuz Akdeniz Çanağı’nda rekabetin en üst düzeyde olacağı bir gerçektir.

KKTC’de 3,000,000 turist sayısı ve 50,000 yatak kapasitesine eriştiğimiz gün ülkemiz kendi kendine yeten bütçesi ile özlenen hedefe ulaşacaktır. Bu hedefe ulaşmak yediden yetmişe bizlerin elindedir.

Anavatan Türkiye’den gelecek misafirlerimize Kuzey Kıbrıs’ta sunacağımız hizmetlerin zenginliği ve görselliğin ön plana çıkacağı bir gerçektir. Türk misafirlerimize Avrupalı Turistten farklı olarak duygusallığın ön plana çıkacağı gezi programlarıyla zenginleştirilmiş, Kuzey Kıbrısta tatil yapma ayrıcalığı ile donatılmış kültür ögeleriyle bezeli kendilerini özel hissedecekleri bir tatil yapma ayrıcalığı ile hatırlayacakları bir anı yaşatmak istiyoruz.

Kuzey Kıbrıs’ın tanıtımına katkı sağlayan tüm yetkililere yaptıkları katkıdan dolayı teşekkürlerimizle..Tüm Manisa halkını Akdeniz insanının samimiyeti ile ağırlamak üzere Kuzey Kıbrıs’a bekliyoruz.

 

Dr.Faiz SUCUOĞLU

Turizm Bakanı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 

Linkedin Google

Yorum Yazın :Misafir

Yorumda İsminizin Çıkması İçin Üye Girişi Yapmalısınız

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.

Yazarın Diğer Yazıları

05.01.2016 - ANAVATANDA YAŞAYAN DEĞERLİ SOYDAŞLARIMIZ…
Copyright © 2015 ManisaObjektifHaber.com İHA abonesidir.
www.ManisaObjektifHaber.com
info@ManisaObjektifHaber.com
Rss Mobile @ManisaObjektifHaber /ManisaObjektifHaber

Manisa Valiliği Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehzadeler Belediyesi Yunusemre Belediyesi Manisa Emniyet Müdürlüğü Celal Bayar Üniversitesi Basın İlan Kurumu Basın Yayın EGM İhlas Haber Ajansı

Kurumsal

Künye İletişim Reklam

Yayın İlkeleri

Yayın Meslek İlkelerine Uymaya Söz Vermiştir Yazıların Sorumluluğu Yazarlarına Aittir